Rijk van Nijmegen

Marco verloor een been in een kermisattractie, wordt de eigenaar gestraft?

Marco van As verloor een been op de kermis
Marco van As verloor een been op de kermis © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Weet u het nog? Marco van As uit Wijchen verloor in september 2019 een been toen hij in een kermisattractie zat waarmee een ernstig ongeluk gebeurde. Zijn zoontje brak destijds zijn pols en nog vijf anderen raakten lichtgewond. In Den Bosch start dinsdagmiddag de rechtszaak tegen de eigenaar en het bedrijf van de attractie Deca Dance.
Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de eigenaar van zwaar lichamelijk letsel door schuld en het handelen in strijd met het 'warenbesluit attractie speeltoestellen'. De eigenaar zou onvoorzichtig zijn geweest.

Wat gebeurde er?

Op die bewuste dag zat Marco met zijn zoon in de Deca Dance, een attractie met meerdere ronddraaiende karretjes. Hij vertelde eerder aan Omroep Gelderland hoe het misging: "Thijs en ik hadden al zeker tien rondjes gedraaid toen ik voelde dat ons karretje werd opgetild. Daarna belandde ik onder de attractie en probeerde ik alle staanders en pijlers met mijn hoofd te ontwijken. Het volgende moment zag ik een EHBO'er naast me en iemand van de traumaheli. Pas op de intensive care in het ziekenhuis ontdekte ik hoe ernstig mijn benen eraan toe waren."
De Deca Dance
De Deca Dance © persbureau Heitink
Van As kan zich alleen flarden herinneren van het ongeluk. Zijn vrouw en oudste zoon weten alles nog. Zij zagen het gebeuren, ook hoe Marco zijn jongste zoon nog uit het karretje wist te gooien. Het kind kwam er dankzij zijn vader vanaf met een gebroken pols en een hersenschudding.
Marco van As deed eind 2019 zijn verhaal:
De eigenaar van de Deca Dance liet destijds weten dat hij zich rot was geschrokken: "Het beeld bleef de hele nacht bij mij naar boven komen." Hij is ervan overtuigd dat het onderhoud van de attractie in orde was. "We hebben alles naar eer en geweten gedaan." De uitbater van de Deca Dance is ook bestuurslid van kermisbond BOVAK. "We praten dagelijks over veiligheid. Dit is verschrikkelijk."
De gevolgen zijn groot. Het is niet duidelijk of Marco van As ooit weer kan lopen. Wijchen leeft ondertussen met hem mee. Via een website werd er ruim 10.000 euro opgehaald voor de inwoner van het dorp.