Achterhoek / Stedendriehoek

'Laat hem branden in de hel', slachtoffer van oplichter gelooft niets van 'enorme spijt'

'Laat hem branden in de hel', slachtoffer van oplichter gelooft niets van 'enorme spijt'
'Laat hem branden in de hel', slachtoffer van oplichter gelooft niets van 'enorme spijt'
LICHTENVOORDE - Een notoire oplichter, die nog tot oktober van dit jaar vast zit in de gevangenis in Zwolle, moet mogelijk nog een extra jaar extra de gevangenis in voor oplichting in onder meer Lichtenvoorde en Apeldoorn. Er is maandag twaalf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem geëist.
De bijna 52-jarige verdachte stond voor de rechtbank in Zutphen voor een waslijst aan oplichtingszaken onder een valse naam. Ook gebruikte hij gegevens van een vrouw uit Lichtenvoorde. De man benaderde kwetsbare vrouwen via een datingsite en bedroog ze. De voorzitter van de rechtbank zei dat het 'een way of life' was geworden voor de verdachte.

Eten bestellen voor 45 man, maar niet betalen

De man wordt onder meer verdacht van het verhuren van een woning in Lichtenvoorde, die in het bezit is van een woningcorporatie. Hij bestelde op dat adres, onder een valse naam, voor 45 mensen eten en drinken bij Hotel Pillen 't Zwaantje in Lichtenvoorde, omdat hij zou gaan trouwen. De vrouw die de woning had gehuurd en er net woonde, wist niet wat haar overkwam.
Hij gebruikte ook de persoonsgegevens van de vrouw uit Lichtenvoorde waarmee hij zogenaamd in het huwelijk zou treden. Ook leende hij een auto van een taxichauffeur uit Apeldoorn en gebruikte diens tankpas. Er kwamen bekeuringen binnen bij de taxichauffeur in Apeldoorn en de auto kwam beschadigd terug. Daarnaast betaalde hij niet voor afgesproken taxiritten.

Emoties

Er waren drie getuigen opgeroepen voor de zitting van vandaag en de emoties liepen soms hoog op. Met name bij de vrouw uit Lichtenvoorde, die zich in haar goede naam voelt aangetast. Haar advocaat zei dat ze misleid was door de verdachte en eiste een immateriële schadevergoeding van 3.000 euro. Ze wil er zo snel mogelijk een punt achter zetten. “Laat hem branden in de hel”, zei ze na afloop van de zitting, en beende boos weg.
De verdachte betuigde 'enorme spijt' en dat zou niet voor de eerste keer zijn. “Dat zegt hij elke keer en telkens komt hij er met een lichte straf er vanaf”, vertelde een vrouw uit Hengelo (Overijssel), die als toeschouwer bij de zitting aanwezig was. “Hij heeft mijn 14-jarige zoon misleid en geld afgetroggeld. Een kind! Dat doe je niet. In Hengelo liggen twintig aangiftes tegen hem bij de recherche, dat komt later allemaal nog voor de rechter”, aldus de vrouw, die de verdachte verbaal bejegende in de rechtszaal.

'Ik wil dit niet meer'

De verdachte, die al de nodige gevangenisstraffen heeft uitgezeten, stelde blij te zijn dat hij wederom in detentie zit. "Want ik zit in therapie. Ik wil dit niet meer en ik wil verder met mijn leven", aldus de man, die mede door het gebruik van alcohol en cocaïne telkens weer de fout in ging. "Dan kwam ik 'buiten' en was er geen opvang, zodoende ging het mis."
Een rapport van de reclassering liet echter weinig heel van de man, die op alle gebieden problemen zou hebben. De man heeft een behandelingstraject vorig jaar zelf afgebroken en de reclassering heeft het feitelijk opgegeven. "Alle mogelijkheden zijn uitgeput, dit moet afgestraft worden", aldus de officier van justitie. "Hij benadert kwetsbare vrouwen via een datingsite, trekt er al snel bij in en bestelt via hun gegevens allerlei spullen. Dat is oplichting."
Of de man ook een jaar extra de cel in moet, wordt bekend op 4 april. Dan doet de rechtbank uitspraak.
Zie ook: