Arnhem en omstreken

'Eindelijk!', het mondkapje mag af in de trein

Deze vrouw op Arnhem Centraal is blij dat het mondkapje in het ov af mag.
Deze vrouw op Arnhem Centraal is blij dat het mondkapje in het ov af mag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het zal voor veel reizigers een opluchting zijn: er geldt vanaf vandaag geen mondkapjesplicht meer in de bus of trein. In en rondom het openbaar vervoer, taxi's, touringcars en op veerboten hoeft het kapje ook niet meer gedragen te worden. "Ik ben hartstikke blij dat het voorbij is."
Op de vroege woensdagochtend op station Arnhem Centraal ziet de verslaggever van Omroep Gelderland toch nog reizigers met een mondkapje lopen. Voor een mevrouw is het zelfs een verrassing dat het mondkapje af mag in de trein: "Oh, dat wist ik niet. Dan doe ik hem af. Ik heb hem altijd bij me, als ik bij andere mensen instap in de bus of de trein. Het is een gewoonte geworden", vertelt ze.
De vrouw is blij dat het nu niet meer hoeft. "Ik houd me echt aan de regels. Maar ik ben hartstikke blij dat het voorbij is. En met respect aan iedereen."
'Eindelijk!', het mondkapje mag af in de trein

'Kinkklare onzin'

Voor een andere vrouw had dat mondkapje al lang weg gemogen: "Eindelijk! Het is allemaal klinkklare onzin. Dan had ik al lang ziek moeten wezen. Ik werk met kwetsbare mensen en die hoesten en proesten ook naast me."
Een man is ook blij dat het mondkapje af mag, maar vindt het niet gek dat sommigen nog een mondkapje dragen: "Ik ben blij dat we er vanaf zijn in ieder geval. Maar ik snap het wel als mensen het nog doen voor hun eigen veiligheid."

Blije conducteurs

Twee conducteurs op het Arnhemse station zijn ook blij dat het mondkapje niet meer op hoeft: "Ik vind het een stuk relaxter. Je kunt merken dat de mensen weer beter in hun vel zitten. Zo'n mondkapje de hele tijd op, is niet echt heel fijn als je een tijdje in de trein zit", zegt één van hen. Hij ziet ook een ander voordeel: "Het is ook weer fijn dat we de foto's kunnen zien. Dat de mensen ook echt bij de kaart horen."
Het mondkapje in de trein mag af.
Het mondkapje in de trein mag af. © Omroep Gelderland
Zijn collega valt hem bij: "Het is ook, nu de warme dagen er aan komen, prettiger om zonder mondkapje te lopen." Echt vervelende situaties zegt hij niet gehad te hebben als mensen toch geen mondkapje droegen in de trein. Hij heeft nooit iemand uit de trein gezet: "We hebben ze dan altijd wel aan een mondkapje geholpen."
Het is overigens niet zo dat er geen coronamaatregelen meer gelden in het vervoer. In het vliegtuig is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht. Ook in zones op vliegvelden achter de veiligheidscontroles moet het mondkapje nog op. KLM en TUI hebben overigens al aangegeven niet te handhaven als reizigers geen mondkapje dragen.

1G stopt

Sinds woensdag is ook het testen voor toegang - het zogenoemde 1G beleid - gestopt. Deze test was tot nu toe nog verplicht voor grotere evenementen en nachtclubs met meer dan 500 bezoekers zonder vaste zitplaats. Nu dit niet meer hoeft, hoef je nergens in Nederland meer een coronatoegangsbewijs te hebben.
Overigens adviseert de overheid de corona-app die veel mensen op hun telefoon hebben, nog wel even te laten staan. Op veel plekken in het buitenland wordt er nog wel om gevraagd, bijvoorbeeld om een land binnen te komen of naar een restaurant of café te kunnen.

Nog meer versoepelingen

Op het werk komen ook de laatste maatregelen te vervallen. Het gedeeltelijk thuiswerkadvies is vanaf woensdag niet meer van kracht en in het onderwijs hoeven de preventieve zelftests niet meer. Wel gelden nog de algemene adviezen zoals regelmatig handen wassen en in quarantaine gaan bij een coronabesmetting.
Reizigers die van binnen de Europese Unie naar Nederland komen hebben vanaf woensdag niet meer de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te overleggen als ze het land binnenkomen. Een gezondheidsverklaring invullen moet nog wel. Ook gelden er geen inreismaatregelen meer voor EU-burgers die van buiten de EU naar Nederland reizen.
Voor niet-EU burgers blijft het algemene inreisverbod voor Europa gelden. Er zijn wel uitzonderingen voor mensen die uit veilige landen komen of die gevaccineerd zijn of een specifiek reisdoel hebben.