Stedendriehoek

Zutphen gaat deel van de stemmen opnieuw tellen

Zutphen gaat deel van de stemmen opnieuw tellen
Zutphen gaat deel van de stemmen opnieuw tellen © ANP
ZUTPHEN - Een deel van de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zutphen wordt deze week opnieuw geteld. Bij negen van de 35 stembureaus worden de stembiljetten opnieuw tevoorschijn gehaald, om na te gaan of er foutjes zijn gemaakt.
Dat bleek maandagochtend bij een vergadering van het Central Stembureau, die de uitslag van de verkiezingen vaststelt. "Met name het feit dat er tien stembiljetten minder geteld zijn roept vragen op. Eén stem meer of minder kan verschil maken", zei burgemeester Annemieke Vermeulen.

Tien stembiljetten niet geregistreerd

Bij één stembureau zijn volgens Vermeulen tien stembiljetten minder geteld dan er uit zouden zijn gebracht. "Dat roept vragen op", zegt de burgemeester. "Het blijft natuurlijk mensenwerk, maar wij vinden dat er geen enkele twijfel mag zijn over de uitslag van de verkiezingen."
Om de twijfel weg te nemen gaat er dus opnieuw geteld worden. Niet bij alle 35 stembureaus, op negen locaties worden de biljetten deze week opnieuw bekeken. "Wij gaan uit van correcte processen verbaal, dus we gaan alleen die bureaus laten hertellen waar verschillen zijn geconstateerd."

Eén stem doorslaggevend

De Zutphense partij BurgerBelang vroeg de hertelling aan. Die partij kwam woensdag slechts een handvol stemmen tekort om een vijfde zetel binnen te halen. "Uit de proces-verbalen van de stembureaus blijkt dat er foutjes en correcties zijn geweest die bij nadere bestudering misschien het minieme verschil kunnen overbruggen", aldus de partij.
Omdat de verschillen zo klein zijn, de VVD heeft bijvoorbeeld een derde zetel weten te behalen waarbij slechts één stem de doorslag gaf, vindt BurgerBelang een hertelling gerechtvaardigd. "Een extra controle zou het verschil kunnen maken."

Verschuiving is mogelijk

Later deze week zal duidelijk worden of een hertelling een verschuiving op gaat leveren qua zetels. Mocht blijken dat BurgerBelang toch meer stemmen heeft bemachtigd dan nu het geval is, dan kan de partij op gelijke hoogte komen met GroenLinks, de winnaar van de Zutphense verkiezingen. In aantal stemmen uitgedrukt blijft GroenLinks overigens dan wel de grootste.
Ook in andere gemeenten worden de stemmen opnieuw geteld. De gemeente Nijkerk maakte dit weekend al bekend opnieuw aan de slag te gaan met de biljetten. In Putten ligt er ook een verzoek om het telproces te herhalen.