Achterhoek

Dit nostalgische museum wordt groter dan ooit: 'Mijn vader zou heel trots zijn geweest'

In Doetinchem wordt alles zorgvuldig ingepakt.
In Doetinchem wordt alles zorgvuldig ingepakt. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Het Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum is klaar voor de verhuizing van Doetinchem naar Doesburg. Het museum dat ooit in Den Haag begon in een woonhuis met een particuliere verzameling, is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreide collectie vol nostalgie.
Deze week komt de verhuiswagen, maar de komende maanden wordt er nog hard gewerkt aan de inrichting van het nieuwe museum. "In de loop van april willen we open", aldus voorzitter Kees Ooijevaar. Het museum bestaat sinds 1950 en begon ooit op zolder in Den Haag bij de vader van Ooijevaar. "Toen ik geboren was kocht mijn vader een trein en dat was het begin van een verzameling. Op een gegeven moment is het een beetje uit de hand gelopen en stond er zelfs een halve tram bij ons in huis."
Het gezin verhuisde naar Borculo in de Achterhoek, waar het museum een jaar of tien heeft gezeten.

Toeristische plek

De afgelopen tijd zat het museum vlak bij het station in Doetinchem. "Het klinkt als een geschikte plek, maar de locatie in Doesburg is beter. Hier komen mensen alleen gericht naartoe. In Doesburg zit het in het Gildehofje, sowieso een toeristische trekpleister. We verwachten straks dan ook veel meer bezoekers. "
Ook is de nieuwe locatie veel groter. "We krijgen nog steeds veel museumstukken geschonken van particulieren, dat stopt voorlopig niet. "
Het nieuwe onderkomen in Doesburg.
Het nieuwe onderkomen in Doesburg. © Omroep Gelderland
Het nieuwe museum in Doesburg wordt heel anders ingericht dan de locatie in Doetinchem. "We bouwen achterin meerdere winkeltjes na, eigenlijk wordt het een soort dorpje", vertelt bestuurslid Wouter Koop. Hij showt trots een heuse kerk met deuren gemaakt van een antieke kast. "In de etalages of binnen worden dan de museumstukken tentoongesteld. We hebben zoveel dat we ook regelmatig onze collectie kunnen wisselen. Een groot deel staat in ons depot. " Ook zal het museum straks interactiever worden zodat het aantrekkelijker wordt voor kinderen.

Trots

"Ik denk dat mijn vader heel trots zou zijn als hij dit nog had kunnen meemaken. Dit had hij nooit voor mogelijk gehouden denk ik. Maar wijzelf ook niet", lacht Kees Ooijevaar.
De bedoeling is dat het museum op de nieuwe locatie in Doesburg opent met Pasen, al zal het dan nog niet helemaal klaar zijn.