Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

In deze drie gemeenten worden de stemmen opnieuw geteld

De hertelling in de gemeente Putten
De hertelling in de gemeente Putten © gemeente Putten
PUTTEN - Putten, Nijkerk en Zutphen gaan de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen hertellen. Dat hebben de burgemeesters van de drie gemeenten bekendgemaakt.
In de periode naar de verkiezingen toe hoor je het vaak genoeg zeggen, meestal door politici: "Elke stem telt." Dat blijkt nu ook in Putten en in Nijkerk. Want de hertellingen zijn daar allebei aangevraagd, omdat er bij de verdeling van de zetels telkens maar een verschil van één stem is.

Overal, op twee na

In Putten was het verzoek tot hertelling afgelopen vrijdag per brief gedaan. Dat gebeurde nadat de VVD ontdekte dat ze één stem tekort kwamen om recht te hebben op drie zetels in de raad.
De burgemeester maakte maandagochtend bekend dat er een hertelling plaatsvindt, maar dat dat niet gebeurt op twee stembureaus. Daar zijn geen oneffenheden vastgesteld als ongeldige of blanco stemmen. Het tellen begint al direct op maandagochtend; de tellers waren al op voorhand opgeroepen. De officiële uitslag is dan maandagavond om 19.30 uur.

Nijkerk

In Nijkerk vroeg de lokale partij PRO21 zaterdag de hertelling aan. Deze partij kréég juist een restzetel dankzij een verschil van twee stemmen met de VVD. PRO21 wilde een hertelling om er helemaal zeker van te zijn dat ze ook écht recht hebben op die restzetel.
De hertelling in de gemeente Nijkerk begint maandag om 11.00 uur. De officiële uitslag wordt dan dinsdag verwacht.
Het hertellen van de stemmen in Nijkerk
Het hertellen van de stemmen in Nijkerk © Omroep Gelderland

Zutphen

Ook in Zutphen wordt opnieuw geteld. Het gaat om een deel van de stemmen. "Met name het feit dat er tien stembiljetten minder geteld zijn roept vragen op. Eén stem meer of minder kan verschil maken", zei burgemeester Annemieke Vermeulen over de hertelling.
BurgerBelang vroeg de hertelling aan. Die partij kwam woensdag slechts een handvol stemmen tekort om een vijfde zetel binnen te halen. Later deze week zal duidelijk worden of een hertelling een verschuiving op gaat leveren qua zetels.

Openbaar

Het tellen van de stemmen is bij verkiezingen altijd openbaar. De Kieswet bepaalt dat iedereen moet kunnen zien of het tellen van de stemmen goed gebeurt. Ook het hertellen is dus door belangstellenden altijd bij te wonen.