Noord-Veluwe

Prijswinnend schaap doodgebeten in weiland

Een van de 'kapot gescheurde' schapen in het weiland.
Een van de 'kapot gescheurde' schapen in het weiland. © RTV Nunspeet
DOORNSPIJK - In een weiland in Doornspijk zijn zondagochtend twee schapen doodgebeten. En het waren niet zomaar schapen: één van de slachtoffers gold als de mooiste ooi van ons land. Schapenhouder Robert Bos denkt dat een wolf de dader is: “Ik zag hem nog zelf weglopen.”
Een van zijn ooien was aan het aflammeren, toen Bos werd gewaarschuwd door zijn buren. Hij trof vervolgens een bloederig tafereel aan op zijn weiland. “Eén is in de hals gepakt en daarna kapot gescheurd, de andere gewonde ooi leefde nog maar die hebben we laten euthanaseren in overleg met de veearts”, vertelt Bos aan RTV Nunspeet.

Het mooiste schaap

Van de twee ooien is er één Nederlands kampioen. In 2019 viel het dier in de prijzen bij het laatste kampioenschap voor Blauwe Texelaars, een schapenras. Het gaat om ooien met een stamboek. “Dat de wolf nu ook nog eens de mooiste eruit heeft gepakt is extra zuur.”
De schapen werden zondag in alle vroegte aangevallen.
De schapen werden zondag in alle vroegte aangevallen. © RTV Nunspeet
Aan de dieren is volgens Bos een jarenlange fokkerij vooraf gegaan. “Dat is nu in één klap weg.”

Dna-onderzoek

Volgens buurman Eibert ten Brink, die zelf ook schapen heeft, is het niet de eerste keer dat de wolf zich in deze omgeving laat zien. “De wolf is regelmatig hier in de buurt. Hij is gezien rond 06:30 uur toen hij de weg overstak.”
Van de schapen is dna afgenomen, om vast te kunnen stellen of het daadwerkelijk om een wolf ging. Behalve de dna-monsters worden ook de bijtwonden onderzocht.

Emotionele waarde

Bos kan aanspraak maken op een schadevergoeding, als een wolf de dader blijkt. Daarvoor worden de dieren getaxeerd, zegt hij. “Er is ooit 1500 euro op het schaap geboden. Maar al hadden ze 5000 euro geboden, dan had ik nog ‘nee’ gezegd. Hier zit een diepe emotionele waarde aan. Het is veel meer dan een slachtschaap.”
De Doornspijker heeft zo’n twintig fokdieren, waarvan er zondagochtend twaalf in het weiland stonden. Het is volgens hem afwachten hoe ze de schrik van het onverwachte bezoek verwerken.