Arnhem en omstreken

Kook- en muzieklessen op scholen moeten ongelijkheid aanpakken

Minister Wiersma in gesprek met een leerling.
Minister Wiersma in gesprek met een leerling. © Omroep Gelderland.
ARNHEM - Kooklessen, sportlessen, muzieklessen. Niet ieder kind krijgt ze op de basisschool. Maar toch is het de bedoeling dat ieder kind wat meer krijgt dan de standaard schoolvakken, zo hoopt minister Dennis Wiersma van Onderwijs. Daarmee moeten kinderen zich makkelijker kunnen onttrekken aan een kansarm milieu. In Arnhem werken ze daar al aan.
Voor kinderen die uit een situatie komen waar ze de touwtjes lastig aan elkaar moeten knopen en het verder leren niet vanzelfsprekend is, zijn er nu zogeheten 'Rijke Schooldagen.' Met die dagen moeten ze verrijkt worden met het leren koken of het spelen van een instrument.
Bij de Hugo de Grootschool in Arnhem zijn ze al jaren bezig om kinderen dat aan te bieden. Ze hebben een huiswerkklas en sportlessen en binnenkort gaan ook weer de typlessen, muzieklessen en kooklessen van start. "Dus leerlingen nieuwe dingen laten ontdekken die ze anders niet tegenkomen", vertelt schoolleider Miranda Henkes.

Geldprobleem

Maar dat soort lessen kosten geld en dat is steeds weer een probleem merkt Ans Lips, die er voorheen schoolleider was en nu voor de gemeente Arnhem werkt. "Je hebt goede vakdocenten nodig. En ik heb steeds overal en nergens potjes geld gezocht hiervoor, maar er is gewoon structureel geld voor nodig. Voor de lange termijn."
Volgens Henkes gaat het om enorme bedragen. "Als wij al onze leerlingen activiteiten willen bieden na schooltijd in een verlengd aanbod, dan hebben we drie ton per jaar nodig."
Minister Wiersma zegt dat het kabinet één miljard euro uittrekt voor het gehele kansen ongelijkheidsproject. Hij is bezig met een plan om de 'Rijke Schooldag' grootschaliger aan te pakken. "We willen dat scholen ervoor kunnen zorgen dat je jezelf helemaal kunt ontwikkelen en dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt."

Groter aanpakken

Tevreden kijkt de minister terug op het werkbezoek in Arnhem. "Op deze school komt het 'Rijke Schooldag' project tot zijn recht en dat willen we op nog meer scholen terugzien", besluit hij. Het plan hiervoor gaat hij nog verder uitwerken.
In Arnhem hopen ze dat het ministerie structureel geld beschikbaar stelt. Lips: "Als we dit met een structurele subsidie kunnen financieren., en dan ook echt voor zeker tien jaar, dan win je een hele generatie."