Rivierengebied

Andre vluchtte met zijn vrouw en tweeling uit Oekraïne: 'We zitten midden in een nachtmerrie'

Andre en Valentyna Fonteyn.
Andre en Valentyna Fonteyn. © eigen foto Andre
ZETTEN - Machteloos voelen ze zich, Andre Fonteyn en zijn Oekraïense vrouw Valentyna. Ze lieten hun (schoon)zussen, vrienden en collega’s achter in Oekraïne. En het huis waar ze net de laatste aflossing voor hadden gedaan. "We proberen zoveel mogelijk bezig te blijven, geld en goederen in te zamelen die daar nodig zijn."
Samen met Valentyna, hun tweeling van elf maanden en zijn schoonmoeder verblijft Andre nu bij een gastgezin in Zetten. "Naar omstandigheden gaat het goed, zeg ik tegenwoordig. We zijn veilig. Maar onze familie en vrienden zijn dat niet. De realiteit hangt als een schaduw om ons heen. We zitten midden in een nachtmerrie", vertelt Andre in De Week van Gelderland.
Bekijk het gesprek hier terug:
Andre vluchtte met zijn gezin uit Oekraïne
Het gastgezin waar Andre en zijn familie nu verblijven, staat niet op zich. In Bredevoort werd donderdagavond een informatieavond georganiseerd voor mensen die zich willen aanmelden als gastgezin. Wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten: "De animo is groot. In Aalten ook, zeker. Er zaten negentien mensen in de zaal en nog eens tweehonderd deden online mee, vanuit de hele Achterhoek."

Veel praktische vragen

Uit de vragen bleek dat er veel bereidheid is om iets te doen, maar dat er ook veel praktische zaken zijn. Waar je huis aan moet voldoen bijvoorbeeld. "Het antwoord daarop is dat het fijn is als er een ruimte is waarvan de deur dicht kan, zodat mensen ook privacy hebben. Er waren ook vragen over zak- en kleedgeld, over hoe de gezondheidszorg georganiseerd is en meer. Als gemeente kunnen we heel erg veel betekenen. Alle Achterhoekse gemeenten hebben op de website een pagina met allerlei informatie, kijk daar vooral naar. Het belangrijkste is dat er een golf van mededogen is, er wordt hulp aangeboden. Dat is misschien nog niet op volle sterkte nodig, maar het is mooi om te zien dat er grote bereidheid is."
De nachtmerrie van Andre en zijn gezin begon op een donderdag, toen er raketten insloegen, een paar kilometer van ons huis. Andre: "Het dreunde enorm door. Wat er dan verder gaat gebeuren, weet je niet. We hebben het eerst aangekeken. Toen we hoorden dat het grondoffensief begonnen was, wisten we niet meer hoeveel tijd we nog hadden. We besloten in de auto te springen en te gaan rijden."

Inzameling

Nu staan de dagen van Andre en Valentyna in het teken van inzameling en hulp. "Zolang deze oorlog voortsleept zullen er steeds nieuwe slachtoffers blijven vallen. Er is steeds meer behoefte aan hulpmiddelen. Wij hebben veel contacten, onder meer met een militair ziekenhuis. Zij geven direct aan ons door waar ze behoefte aan hebben. Naast medische hulpmiddelen, proberen we ook militaire uitrusting te organiseren. Onze inzamelingen zijn te vinden op mijn Facebookpagina."
De toekomst inkijken, lukt Andre en zijn gezin nu niet. "We bekijken het met de dag. We durven niet na te denken over wat er komt. Met mijn schoonzussen hebben we dagelijks contact, zij staan onder grote druk. Hoe langer de oorlog duurt, hoe stressvoller het wordt."