Achterhoek

Freek filmt meteoor boven onze provincie: 'Het was echt een grote vuurbal'

De deurbel legde de meteoor mooi vast.
De deurbel legde de meteoor mooi vast. © Freek Berendsen
LICHTENVOORDE - Handig om te zien wie er voor de deur staat, dat is een deurbelcamera. Maar in Lichtenvoorde registreerde de camera van Freek Berendsen afgelopen nacht iets héél anders. Een heuse meteoor schoot langs de nachtelijke hemel. Weinig anderen zagen het verschijnsel, maar ongeloof is nergens voor nodig. De meteoor ontging de kenners namelijk niet.
"Ik heb de camera pas kortgeleden gekocht en wilde vannacht zien of ik de beelden ook rechtstreeks op mijn televisie kon zien", zegt Berendsen. "Dat lukte, en ineens zag ik een lichtflits door het beeld gaan. Blijkbaar had ik een meteoor gefilmd."

Grote vuurbal

Op de beelden is goed te zien hoe een vuurbal om 01.08 uur door de Gelderse hemel raast en een duidelijk spoor achterlaat. Berendsen: "Ik heb wel eens vallende sterren gezien, maar dit was echt een grote vuurbal."
De vuurbal is goed te zien op de beelden:
De deurbel van Freek Berendsen filmde een meteoor

'Weinig mensen zagen het'

De inwoner van Lichtenvoorde deelde zijn filmpje op Twitter deed een melding bij de Werkgroep Meteoren, waar experts waarnemingen van hemelverschijnselen bijhouden. "Maar een reactie heb ik nog niet gekregen. Volgens mij hebben heel weinig mensen het gezien."
Omroep Gelderland deed navraag en kreeg wél antwoord bij de werkgroep. Die laat weten dat er inderdaad een vuurbol was boven Nederland en deelt op Twitter een foto. De groep meldt dat er toch tientallen meldingen waren van ooggetuigen. Camera's in het buitenland registreerden het ding ook. Die beelden zijn hier te zien.

'Dat is een flinke!'

Bij Weerplaza reageren ze verrast op de beelden. "Dat is een flinke!', klinkt het bij het zien van de beelden. Namens de Sterrenwacht Phoenix Lochem laat Hans Lammertink weten geen meldingen te hebben gehad. "Verrassend, want zó laat in de nacht was het ook weer niet. We hebben vanavond een bijeenkomst voor vrijwilligers en dan gaan we die beelden natuurlijk bekijken."
Meteoor of meteoriet?

Er zijn meteoren en meteorieten. Een meteoor schiet langs de hemel zonder de aarde daadwerkelijk te raken. De wrijving met de atmosfeer veroorzaakt de vuurbol en dus het lichtverschijnsel.

Een meteoriet is een meteoor die daadwerkelijk inslaat op het oppervlak van onze planeet.

In beide gevallen kan het een brok steen zijn uit de ruimte. Soms laten ook vallende resten van bijvoorbeeld een satelliet een soortgelijk lichtspoor zien.