Arnhem en omstreken

Reconstructie van dodelijke steekpartij: zo gaat de politie te werk

Een deel van de wijk werd afgeschermd voor de reconstructie.
Een deel van de wijk werd afgeschermd voor de reconstructie. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De verdachte van de dodelijke steekpartij in de Arnhemse wijk Geitenkamp moet volgende week donderdag voor de rechtbank verschijnen. Bij de steekpartij kwam een man 47 om het leven. De politie maakte deze week een reconstructie van de steekpartij. Hoe gaat dan in zijn werk?
Op maandagavond 6 december 2021 wordt een man met steekwonden gevonden op de Willem Beijerstraat. Eerste hulp mag niet baten, het slachtoffer overlijdt ter plaatse. Enkele dagen later wordt een 54-jarige Arnhemmer aangehouden in verband met de steekpartij. Hij zit nog altijd vast en verschijnt donderdag in de rechtbank voor de pro-formazitting.
Voor het onderzoek maakt de politie een reconstructie van de steekpartij. Daarvoor werd afgelopen donderdag een deel van de wijk afgezet.

Wat houdt zo'n reconstructie precies in?

"Als ergens een misdrijf is gepleegd, is het belangrijk om deze plek vast te leggen en te visualiseren", legt een woordvoerder van de politie uit. "Het Expertteam Visualisatie en Reconstructie (ETVR) houdt zich hiermee bezig. Dit team speelt dus een belangrijke rol in opsporingsonderzoeken en bij het vinden van bewijs bij een ernstig misdrijf."
Een reconstructie is een hulpmiddel om bewijs te verzamelen. Om dat goed te doen, is het laten zien van de feiten op de plek van het misdrijf belangrijk.
"Het ETVR komt in actie bij ernstige delicten zoals moord en doodslag", vervolgt ze. "Het ETVR maakt bijvoorbeeld situatietekeningen op schaal, panoramafoto’s, animaties, 3D-geprinte voorwerpen, reconstructies en simulaties. Reconstructies en simulaties helpen bij het onderzoeken of een bepaald scenario inderdaad bepaalde sporen achterlaat. Denk dan aan botsproeven, schietproeven of wegdekanalyses."

En wat levert dat allemaal op?

"Met alle onderzoekers wordt de informatie in een presentatie of een video gezet. Dat is de reconstructie en die helpt ons met het realiseren van een waarheidsgetrouw beeld. Bij de reconstructie is de rechter, de officier van justitie, de advocaat en de verdachte zelf ook aanwezig."
De politie plaatst ook stoepborden bij de reconstructie.
De politie plaatst ook stoepborden bij de reconstructie. © Persbureau Heitink

En wat merken de buurtbewoners ervan?

De wijkagent brengt buurtbewoners op de hoogte van de reconstructie. Een dag van tevoren worden er flyers verspreid en op de dag zelf zet de politie er stoepborden met informatie neer.
En er is een dus een deel van de wijk afgesloten.

Zie ook: