Gelderse Vallei

Nog steeds te weinig vrouwen in de top: 'Met deze nieuwe generatie komt het goed'

Vijftig Wageningse studentes kwamen donderdagavond op het diner af.
Vijftig Wageningse studentes kwamen donderdagavond op het diner af. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De top van het Nederlandse bedrijfsleven bestaat nog steeds voor het grootste deel uit blanke heteroseksuele mannen van middelbare leeftijd. En volgens Wageningse studentes kan en moet dat anders. Met 'Feminer aan Tafel' willen de vrouwen het glazen plafond sneller aan diggelen slaan.
Op het diner in Hotel de Wereld komen vijftig Wageningse studentes af. Tijdens drie verschillende gangen laten ze zich inspireren door tien vrouwelijke rolmodellen die in het bedrijfsleven of bij de overheid een hoge functie bekleden.
Een van de studentes is de 22-jarige Elisa Mons. “Ik studeer levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit en in deze technische sector zie je vooral veel mannelijke gezichten. Door mee te doen aan deze avond kom ik in contact met de vrouwelijke gezichten achter deze beroepen. We hebben het onder andere over hun ervaring op de werkvloer en hoe ze dat combineren met hun man en kinderen.”
Gerda Feunekes is als directeur van het Voedingscentrum een van de rolmodellen tijdens Feminer aan Tafel. Feunekes is ervan overtuigd dat vrouwen nog veel te winnen hebben op de arbeidsmarkt. “Er zijn nog steeds relatief weinig vrouwen in topfuncties. Dat gaat natuurlijk steeds beter, maar we willen ervoor zorgen dat deze jonge meiden zich helemaal senang voelen, dit soort dingen oppakken en ook leren van de oudere generatie.”

Loonkloof

Annemieke van Straalen van Feminer hoopt dat de studentes mede dankzij de ontmoetingen met hun rolmodellen de vrouwenemancipatie een flinke duw in de rug geven. “Want dat kan op de arbeidsmarkt echt nog wel vele malen beter. Er is nog steeds een loonkloof van gemiddeld 14 procent tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen. Dat ligt aan veel verschillende zaken zoals deeltijd werk, ouderschapsverlof dat niet goed is geregeld, maar ook seksisme. Dat proberen we aan de kaak te stellen.”

MeToo-aflevering

De vrouwenemancipatie is de laatste maanden voer voor discussie. “Met de BOOS-aflevering over MeToo hebben we het nu heel erg over de man-vrouwverhoudingen”, vertelt Van Straalen. “Dat is iets wat goed aangezwengeld is. Maar dat gesprek mogen we breder trekken en omzetten in daden.”
Van Straalen is blij dat de vrouwenemancipatie steeds breder wordt gedragen. “Een paar dagen geleden hoorden we vanuit de Europese Unie dat ze op Europees niveau een vrouwenquotum voor bedrijven willen instellen. Zulke stappen samen met organisaties als de onze gaat uiteindelijk verandering teweeg brengen.”
De directeur van het Voedingscentrum heeft meer dan vertrouwen in deze generatie jonge vrouwen. “Zij hebben zo'n elan en het lijkt op die leeftijd veel minder te spelen. Ik zie helemaal geen terughoudendheid. Deze mensen komen er wel, dit komt goed.”