Arnhem en omstreken / Achterhoek

Deze kastelen op Gelderse bodem behoren tot de mooiste van het land

Is Kasteel Doorwerth de mooiste van het land?
Is Kasteel Doorwerth de mooiste van het land? © Wikimedia Commons
DOORWERTH - Kasteel Doorwerth en Huis Bergh in 's-Heerenberg behoren tot de vijf mooiste kastelen van Nederland. Dat bepaalden 25.000 ANWB-leden die konden stemmen op vijftig Nederlandse kastelen. Op 6 juni wordt duidelijk welk kasteel het allermooiste is. "Straks staan we op één".
De ANWB is op zoek naar het 'Mooiste kasteel van Nederland'. In januari van dit jaar publiceerde de ANWB een lijst van vijftig kastelen in Nederland die in aanmerking kwamen. ANWB-leden mochten stemmen en zodoende zijn er nu nog vijf over. Een jury kiest de uiteindelijke winnaar die op de Dag van het Kasteel, 6 juni, bekend wordt gemaakt. Twee Gelderse kastelen maken nog kans op de titel.
“De juryleden gaan individueel en onaangekondigd op pad om de kastelen te beoordelen”, vertelt juryvoorzitter Marieke Haafkens. Daarin letten ze bijvoorbeeld op wat er nog te zien is van het originele kasteel, hoe het is gerestaureerd, de omgeving en hoe toegankelijk het is voor bezoekers.
Of spant Huis Bergh de kroon?
Of spant Huis Bergh de kroon? © Wikimedia Commons
Kasteel Doorwerth en Huis Bergh moeten het voor de titel opnemen tegen Kasteel Westhove in Zeeland, Kasteel Hoensbroek in Limburg en Kasteel de Haar in Utrecht.

'Straks op één'

Kasteel Doorwerth is een van de vijf mooiste kastelen. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Carine van Ketwich, manager van dat kasteel, in een eerste reactie. "Je ziet Kasteel Doorwerth wel vaker in lijstjes voorbij komen, op Instagram en zo. Maar deze verkiezing is echt nieuw. Ik vind het een supereer."
De manager heeft vertrouwen in een goede afloop. "We stonden eerst op een longlist van vijftig kastelen, nu op de shortlist van vijf en straks op één", lacht ze.

Gelderland was eigen vorstendom

Er stonden veertien Gelderse kastelen op de longlist van vijftig. Dat waren naast Doorwerth en Huis Bergh kastelen in Ruurlo, Vorden, Doornenburg, Vaassen, Ammerzoden, Batenburg, Laren, Hernen, Rozendaal, De Steeg, Poederoijen en Wijchen.
Historicus en programmamaker René Arendsen weet wel waarom Gelderland zoveel mooie kastelen heeft. "Dat komt omdat wij in de middeleeuwen een eigen vorstendom waren", zei hij eerder tegen Omroep Gelderland. "Die vorsten bouwden de kastelen als hun huis. Die vorst had allerlei mensen aan zich verbonden. Toen de vorsten verdwenen bleven die mensen zich handhaven op die kastelen, zelfs tot in de twintigste eeuw. En daarom zijn die kastelen uit de middeleeuwen blijven bestaan in onze provincie."