Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Ziekenhuis schrapt toch weer operaties vanwege hoog ziekteverzuim

Door ziekteverzuim gaan afspraken in het ziekenhuis mogelijk niet door.
Door ziekteverzuim gaan afspraken in het ziekenhuis mogelijk niet door. © ANP.
TIEL - Ziekenhuis Rivierenland in Tiel plant tijdelijk minder operaties en afspraken in. Vanwege ziekteverzuim, door corona en de griep, heeft het ziekenhuis te weinig personeel. Ook in andere ziekenhuizen in Gelderland is het moeilijk om de zorg op de rit te houden. "Het piept en het kraakt."
Bij het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem is afschalen van de zorg nog niet nodig. "Maar we moeten alle zeilen bijzetten", vertelt een woordvoerder. "Enkele afspraken moeten we wel afzeggen, omdat een arts uitvalt die we niet zomaar kunnen vervangen. De komende weken wordt het spannend."

Meer coronabesmettingen

In Tiel hebben ze de knoop al doorgehakt: de niet-acute zorg in Ziekenhuis Rivierenland wordt afgeschaald. Het aantal coronabesmettingen neemt er toe en ondertussen valt personeel uit door ziekte. "We hopen dat dit maar voor een paar weken is, maar dat is lastig te zeggen", aldus een woordvoerder.
Het ziekenhuis benadrukt het belang van de coronamaatregelen. "We lopen achter op de samenleving, waar steeds minder maatregelen gelden. Maar in het ziekenhuis is een mondkapje en anderhalve meter afstand houden echt belangrijk. We willen ons personeel beschermen."

Corona, griep en thuisisolatie

Bij Gelre Ziekenhuizen, met locaties in Apeldoorn en Zutphen, is de zorg nog niet afgeschaald. Wel waarschuwt het ziekenhuis mensen dat geplande afspraken mogelijk uitgesteld worden. De toestroom aan patiënten in het ziekenhuis is groot en de uitval onder personeel hoog, door corona, de griep en thuisisolatie.
In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem 'is het iedere dag puzzelen', meldt een woordvoerder. "Er wordt veel gevraagd van onze mensen, veel medewerkers zitten inmiddels thuis. We bekijken echt per dag of en op welke manier we alle zorg kunnen blijven bieden." Ook in Doetinchem vervallen sommige afspraken door gebrek aan personeel. "Mensen werken extra diensten, maar soms krijgen we het echt niet rond."

Zie ook: