Noord-Veluwe

Succesvolle afsplitsers: 'Binnenstormen met drie zetels, dat is gigantisch'

De verkiezingsposter van CVO van Tom de Nooijer in Oldebroek
De verkiezingsposter van CVO van Tom de Nooijer in Oldebroek © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Van nul naar drie zetels. Het is een droomscenario voor startende partijen tijdens gemeenteraadsverkiezingen. Die droom wordt werkelijkheid voor politici die zich de afgelopen periode afsplitsten van een gevestigde partij. Onder meer in Elburg en Oldebroek streefden ze hun voormalige partijen voorbij.
Tom de Nooijer heeft maar een paar uurtjes geslapen, als een verslaggever van Omroep Gelderland hem een ontbijtje komt brengen. Nog maar kort geleden startte hij zijn eigen partij. Nu mag de jonge politicus met het Christelijk Verbond Oldebroek met drie zetels in de gemeenteraad.
“We hebben alles in één maand moeten doen. Het is een rollercoaster geweest”, blikt hij terug. “Een website in de lucht brengen, jassen, flyers, posters, werkbezoeken, programma's schrijven, geld ophalen... Als je dan in één keer binnenstormt met drie zetels, dat is gigantisch.”
Bekijk hier hoe Tom de Nooijer vanmorgen wakker werd:
Afgelopen november stopte De Nooijer als gemeenteraadslid voor de SGP in Oldebroek. Voor de verkiezingen kwam hij niet op de kieslijst van die partij, die nu van vier naar twee zetels gaat.

Trouwe kiezers beslissen toch anders

“Wij zijn dus groter geworden dan de SGP. Daar word ik wel een beetje stil van. Zeker omdat de SGP hele trouwe kiezers heeft. Ze stemmen niet vaak op andere partijen. Dus kennelijk is er wel écht wat gebeurd.”
Dat een nieuwe partij wat teweeg kan brengen, blijkt ook in Elburg. Daar deed het Liberaal Elburgs Verbond (LEV) voor het eerst mee aan de verkiezingen. De partij van radio-dj Rick van Velthuijsen komt met drie zetels in de gemeenteraad.
Zijn telefoon staat sinds woensdagavond roodgloeiend. “Iedereen heeft zoiets van: er zal nu wel iets gaan veranderen in Elburg.” Van Velthuijsen draait al acht jaar mee in de gemeentepolitiek. Sinds 2019 nam de voorman van de lokale VVD afscheid en ging verder als eenmansfractie.
Succesvolle afsplitsers: 'Binnenstormen met drie zetels, dat is gigantisch'
Succesvolle afsplitsers: 'Binnenstormen met drie zetels, dat is gigantisch' © Omroep Gelderland
Dat lokale partijen het goed doen tijdens de verkiezingen ligt volgens Van Velthuijsen aan de frisse wind die ze meenemen. “Je moet niet vergeten dat je volksvertegenwoordiger bent. Dan moet je proberen om het behapbaar en begrijpbaar te maken. Nu worden er te veel moeilijke termen gebruikt. Vooral afkortingen in de politiek zijn dodelijk.”

Geen felicitaties

De VVD, die met slechts één zetel in de Elburgse gemeenteraad komt en daarmee halveert, heeft nog geen felicitaties aangeboden aan Van Velthuijsen. “Maar dat komt misschien nog.”
De SGP in Oldebroek heeft wel felicitaties aangeboden aan de frontman van CVO. “Dat vind ik sportief en waardeer ik heel erg”, aldus De Nooijer.