Achterhoek

Clemens Cornielje was een 'warm mens' én een kat met negen levens

Koningin Beatrix wordt ontvangen door commissaris van de Koningin Clemens Cornielje
Koningin Beatrix wordt ontvangen door commissaris van de Koningin Clemens Cornielje © ANP
ARNHEM - Clemens Cornielje is overleden. De oud-commissaris van de Koning van Gelderland is 63 jaar geworden. Hij wist sinds 2010 dat hij ongeneeslijk ziek was, maar bleek een kat met negen levens.
De op 10 juni 1958 in Lobith geboren Clemens Gerard Antoon Cornielje was de zoon van Jozef Cornielje, burgemeester van de toenmalige gemeente Angerlo tussen 1976 en 1989. Hoewel zoon Cornielje nooit burgemeester was, trad die al snel in de voetsporen van zijn vader op het terrein van openbaar bestuur. 
Op het Liemers College in Zevenaar ging Cornielje naar de havo. Daarna studeerde hij voor leraar biologie en wiskunde. Van 1981 tot 1983 stond hij ook echt voor de klas, om dat laatste jaar naar Den Haag te vertrekken om medewerker te worden van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij vervulde meerdere functies voor liberalen, totdat hij in 1994 zelf werd gekozen als Kamerlid. Dat bleef hij tot 31 augustus 2005. Sindsdien was hij jarenlang commissaris van de Koning(in).
Clemens Cornielje neemt afscheid van Lousewies van der Laan (D66) en van de Tweede Kamer.
Clemens Cornielje neemt afscheid van Lousewies van der Laan (D66) en van de Tweede Kamer. © ANP
De in Arnhem woonachtige Cornielje kampte jarenlang met gezondheidsproblemen. In 2010 werd bij hem longkanker vastgesteld. Hij herstelde maar werd in 2015 opnieuw door kanker getroffen. Weer kreeg de ziekte hem niet klein. In april 2017 kreeg de geboren Lobithenaar te horen dat hij een hersentumor had.

Cornielje stapt op als commissaris

In april 2018 maakte Cornielje bekend op te stappen per 1 februari 2019. Gelderland schrok, want de bevolking dacht dat na jaren vechten tegen de ziekte Cornieljes laatste uur geslagen had. Maar nee, Cornielje wilde terug naar Den Haag om senator te worden.
Begin augustus moest de rasbestuurder halsoverkop naar het ziekenhuis met een hersenvliesontsteking. Twee weken later werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Tegen toenmalig provinciegriffier Bob Roelofs zei Cornielje aan de telefoon dat het elke dag een beetje beter ging. Roelofs: "Maar hij zei ook dat hij zich nog nooit zo ziek had gevoeld. Wat dat betreft was hij een voorbeeld voor mensen. Hij was chronisch ziek en daar heel open over."

'Warm mens'

"Een warm mens met aandacht voor de mensen", typeert Roelofs Cornielje. "Clemens was een inspiratie voor mensen, voor de bestuurders van de provincie zoals Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten, maar ook voor het personeel op het provinciehuis. Er ging niemand met pensioen of naar een andere functie voordat hij met je een kop koffie had gedronken en herinneringen had opgehaald."
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje beëdigt Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem.
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje beëdigt Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem. © ANP
Cornielje heeft nooit een geheim gemaakt van zijn homoseksuele geaardheid. In de jaren negentig van de vorige eeuw zette hij zich al in voor gelijke rechten voor hetero's en homo's en pleitte hij voor meer aandacht voor homoseksualiteit in het onderwijs. Bij zijn afscheid als Kamerlid in 2005 werd Cornielje lof toegezwaaid door de belangenvereniging voor homo's en lesbo's COC voor zijn inzet voor de homo-emancipatie.
In zijn laatste nieuwjaarstoespraak als commissaris stak hij de bewoners van de Veluwe nog een hart onder de riem. Ook hij toonde zich bezorgd over de uitbreiding van vliegveld Lelystad waar de Veluwe last van krijgt doordat Europese vakantievluchten in de toekomst niet meer vanaf Schiphol vertrekken. "De zorgen van de mensen op de Veluwe zijn onze zorgen, zijn mijn zorgen", benadrukte hij. In diezelfde toespraak zei hij, in reactie op het regeerakkoord dat iedereen minstens één keer in het Openluchtmuseum in Arnhem moet zijn geweest.
Eind 2018 sprak Cornielje in een podcast uitgebreid met Maarten Dallinga, over zijn ziekte, zijn dromen en het leven: