Gelderland

Oud-commissaris Clemens Cornielje (63) overleden

Clemens Cornielje.
Clemens Cornielje. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Clemens Cornielje, oud-commissaris van de Koning, is overleden. Dat meldt de provincie Gelderland. Cornielje was al geruime tijd ziek.
In 2005 werd Cornielje benoemd tot commissaris van de Koning. Daarvoor was hij onder meer Kamerlid namens de VVD. Als commissaris richtte hij zich in die tijd in het bijzonder op integriteit.
In 2010 werd bij hem kanker ontdekt. Een ziekte die verschillende keren terugkwam. Mede dankzij experimentele medicijnen bleef Cornielje tot begin 2019 commissaris. Cornielje overleed donderdagochtend. Hij is 63 jaar geworden.

Reactie premier Rutte

Premier Mark Rutte, partijgenoot van Cornielje, laat op Twitter weten dat hij "bedroefd is door het overlijden van Clemens Cornielje. Een volbloed liberaal die stond voor de individuele keuzevrijheid en een geliefd bestuurder is niet meer. Hij blijft in mijn herinnering als een integer en aimabel mens."

'Helemaal op zijn plek in Gelderland'

Arnhemmer Bob Roelofs werkte bij de provincie Gelderland meer dan twaalf jaar samen met Cornielje, als griffier. "Ik ben geschrokken. Ik sprak hem anderhalve maand geleden nog en hij was broos, maar vol wilskracht. Dat kenmerkte hem." Volgens Roelofs was Cornielje "helemaal op zijn plek" in Gelderland. "We hebben mooie momenten meegemaakt in onze samenwerking."

Oog voor iedereen

Gedeputeerde Jan Markink reageert eveneens bedroefd. Hij zat destijds als Statenlid in de commissie die Cornielje selecteerde. "Ik heb vanaf het allereerste moment met Clemens gewerkt. Hij had van hoog tot laag oog voor iedereen bij de provincie, was altijd belangstellend. Veel collega's hielden na zijn vertrek contact met hem, maar op afstand. Hij was door zijn ziekte minder mobiel geworden."
Ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcoud reageert

Beminnelijk én streng

"Een beminnelijk mens, maar hij kon streng zijn", zegt Kees van Baak, die als plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten met Cornielje te maken had. "Ik heb veel van hem geleerd, ook als mens. En hij hield van de functie van commissaris van de Koning. In die functie betekenden hij bijvoorbeeld voor de burgemeesters in Gelderland."
Arend van Hout, nu burgemeester van Westervoort, werkte als kabinetschef samen met Cornielje. "Een plezierig en integer persoon", noemt hij de overleden oud-commissaris van de Koning. "We dronken nog elke paar weken samen een kopje koffie. Ondanks zijn ziekte komt dit toch nog onverwacht, al zei hij eerder wel dat hij 'op geleende tijd' leefde."
De provincie Gelderland laat weten dat vrijdag de mogelijkheid is om in het provinciehuis het condoleanceregister te tekenen.