Stedendriehoek

Deze illustere dorpskroeg gaat drie jaar na het faillissement weer open

Na drie jaar stilte moet het weer gaan bruisen bij Concordia.
Na drie jaar stilte moet het weer gaan bruisen bij Concordia. © Omroep Gelderland
BRUMMEN - 'Wat zonde dat hier niets meer gebeurt.' Het was de afgelopen jaren waarschijnlijk de vaakst gehoorde zin bij het pand van Concordia in Brummen. Ruim drie jaar was het stil op de plek die bij iedere inwoner wel een herinnering oproept. En lang was het de vraag, gaat de dorpskroeg überhaupt ooit nog weer open? Ja, is het antwoord, maar dan wel in een nieuw jasje.
Onder de naam 'Dorpslokaal Brummen' moet het weer gaan bruisen in de horecagelegenheid die jaren geleden de deuren sloot vanwege een faillissement. Drie inwoners van het dorp zagen potentie in het voormalige zalencentrum, met kegelbaan en kroeg, en willen van de locatie weer een echte ontmoetingsplek maken.

Mooie herinneringen

Generaties lang gold Concordia als dé place to be in Brummen. Er werd getrouwd, gefeest, en voor veel verenigingen was het een thuisbasis. "Bridgeclubs, zangkoren, scholen, iedereen maakte hier gebruik van", zegt Bart Oudendijk, één van de nieuwe eigenaren.
Neem een kijkje in het Dorpslokaal:
Na drie jaar branden in deze kroeg weer de lampen
Tijdens een kleine rondleiding wijst hij aan waar het allemaal gebeurde. "Dit is het podium, de plek waar Sinterklaas altijd stond, veel verenigingen en scholen hebben hier toneelstukjes gedaan. Echt dé cultuurplek van Brummen", zegt hij tussen de rode gordijnen, die nu voorzien zijn van een laag bouwstof. "De omlijsting van het podium hebben we teruggebracht in het café."
De zaal waar het podium ooit stond is gehalveerd. De ene helft hoort nu bij het dorpslokaal, het andere deel wordt samen met de kegelbaan gesloopt zodat er woningen gebouwd kunnen worden. "Om het betaalbaar te krijgen", legt Oudendijk uit. "Dat is echt onze businesscase." Uiteindelijk moeten er dertien appartementen verrijzen.

Bruisen

Ongeveer een jaar geleden begonnen de heren met de verbouwing van het pand. Het gedeelte van de kroeg is inmiddels klaar. Hoewel het gemoderniseerd is, is het voor veel inwoners komend weekend waarschijnlijk een beetje thuiskomen in het bruine café van vroeger. De afgelopen dagen en weken kwamen veel nieuwsgierige inwoners al even langs.
"Iedereen komt langs, iedereen zwaait, iedereen is trots. Ja, dit wordt weer dé plek van Brummen", blikt Oudendijk alvast vooruit. De eigenaren en de uitbater van het dorpslokaal willen van Concordia weer een plek maken waar verenigingen terecht kunnen, feestjes kunnen worden gehouden en waar evenementen op de agenda staan.
Een oude foto van Concordia in 1995.
Een oude foto van Concordia in 1995. © Collectie Erfgoedcentrum Zutphen
"Waar men zich laaft aan een drankje, een snack of een eenvoudige maaltijd. Maar ook een thuishonk voor verenigingen en, last but not least, hèt centrum voor belangrijke dorpsevenementen zoals natuurlijk de Brummense kermis", vertelt uitbater Geert Glashouwer.

Openingsweekend

Komend weekend kunnen inwoners voor het eerst weer naar binnen bij de kroeg. Vrijdagavond verricht burgemeester Alex van Hedel een officiële opening, waarna het feest losbarst. Ook zaterdag en zondag zijn er allerlei activiteiten, met veel muziek en een open podium voor Brummense verenigingen. "We hebben genoeg bier voor iedereen die komt!", lacht Glashouwer.
Concordia, ook een thuisbasis van veel verenigingen.
Concordia, ook een thuisbasis van veel verenigingen. © Collectie Erfgoedcentrum Zutphen