Arnhem en omstreken

Jeffrey (24) leeft in de jaren 50, zonder koelkast en centrale verwarming

De 24-jarige Jeffrey Koerhuis in de keuken van zijn museumwoning.
De 24-jarige Jeffrey Koerhuis in de keuken van zijn museumwoning. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De 24-jarige Jeffrey Koerhuis leeft in de jaren 50. Begin dit jaar kreeg hij een museumwoning in Arnhem toegewezen. Ondanks dat het soms afzien is, maakt deze jaren 50-woning zijn leven compleet. "Alleen de woonkamer is verwarmd, centrale verwarming hadden ze toen nog niet. Een kolenkachel beneden en dat was het. Ik lig soms dan ook bibberend in bed van de kou."
"Ik zeg weleens: mijn leven is geschiedenis. Ik vind het leuk en interessant om te ervaren hoe mijn voorouders hebben geleefd, maar ook te beseffen hoe goed wij het eigenlijk hebben. Wij klagen vaak over van alles en nog wat, maar zo slecht hebben wij het helemaal niet."

Wassen met een doekje bij de kraan

Toch was het in het begin wel even schakelen voor Jeffrey. "Je hebt gewoon een modern leven opgebouwd, maar ik heb hier bijvoorbeeld geen koelkast. Dus in de supermarkt ben je heel erg aan het kijken wat je kunt bewaren. Er is geen magnetron, dus even snel iets opwarmen zit er ook niet bij."
Ook het douchen neemt de nodige problemen met zich mee. "Doordat er boven geen afzuiging zit in de douche, moet je de ramen open zetten, anders trekt het behang van de muur door het vocht. Dus je gaat je ook automatisch minder vaak douchen. Je gaat je net als vroeger gewoon met een doekje wassen bij de kraan staan, want het is zo'n gedoe om het vocht uit huis te krijgen."
Maar Jeffrey laat weten ondanks dit alles nog steeds blij te zijn met zijn keuze. "Ik kan mij er makkelijk overheen zetten gelukkig. Hoewel er al wel mensen zijn in mijn omgeving die een weddenschap hebben afgesloten en hebben gezegd dat ik over een half jaar wel weer terug naar mijn ouders zou gaan."

Open stellen voor bezoekers

Jeffrey kreeg de museumwoning uit de jaren 50 in februari via de woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem. "In dit huis heeft een familie maar liefst 65 jaar gewoond en zij hebben nooit wat aan deze woning aangepast, dus er zaten nog heel veel originele elementen in dit huis." Jeffrey is als huurder van deze museumwoning aan de Zilverschoonstraat in Arnhem verplicht om de woning tien keer per jaar open te stellen voor bezoekers, elke laatste zondag van de maand.
Jeffrey is bezig met het stofzuigen in zijn museumwoning.
Jeffrey is bezig met het stofzuigen in zijn museumwoning. © Omroep Gelderland
Wat Jeffrey vooral met zijn woning wil laten zien, is hoe mensen vroeger leefden. "Dit was een woning van een arbeidersgezin uit de jaren 50 en dat was geen luxe tijd. Het was gebruiken wat er was en wat je kon overnemen."
Het wonen in een museumwoning is typisch iets voor Jeffrey. "Vrienden zeggen vaak ook dat niemand anders beter in zo'n woning zou kunnen woning dan ik. En ik vind het ook gewoon leuk, want waar ik gewoon veel plezier uithaal is dat je ziet hoe de woning steeds kloppend wordt. Telkens pas je kleine details aan en dan denk je: 'Dat is toch weer gelukt'."
Jeffrey in de keuken van zijn museumwoning.
Jeffrey in de keuken van zijn museumwoning. © Omroep Gelderland

Spullen uit de jaren 50 gezocht

De afgelopen weken heeft Jeffrey veel spullen uit de jaren 50 verzameld, maar hij zoekt nog wel een aantal spullen. Hij deed een oproep in Gelderland helpt in de hoop dat mensen hem nog kunnen helpen aan een strijkijzer en strijkplank uit de jaren 50, maar ook een wasketel en wringer staan op zijn lijst. "Maar als mensen überhaupt spullen hebben uit de jaren 50 dan zijn deze altijd welkom."
Kun jij Jeffrey helpen om zijn woning nog completer te maken? Kijk voor meer informatie op de site van Gelderland helpt via deze link.