Arnhem en omstreken

GroenLinks blijft heersen in Arnhem, Volt en FvD komen de raad in

Bij GroenLinks kijkt men tevreden naar het uitslagenbord. In het midden lijsttrekker Cathelijne Bouwkamp.
Bij GroenLinks kijkt men tevreden naar het uitslagenbord. In het midden lijsttrekker Cathelijne Bouwkamp. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Misschien wel de grootste verrassing van de uitslagenavond bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem is een partij die gelijk bleef. Na de enorme verkiezingsoverwinning van vier jaar geleden, had eigenlijk niemand verwacht dat GroenLinks dat kunstje nog een keer zou herhalen. Maar de partij bleef met wederom zeven zetels, ruimschoots de grootste. Om die verwachtingen te overtreffen, dat maakt het resultaat 'extra mooi', erkent lijsttrekker Cathelijne Bouwkamp.
"We hebben de afgelopen vier jaar heel hard gestreden om de stad duurzamer, eerlijker en rechtvaardiger te maken", ziet Bouwkamp. Ook spelen er de afgelopen tijd verschillende thema's, zoals rondom de oorlog in Oekraïne, die heel erg aansluiten bij waar GroenLinks mee bezig is, analyseert zij. "Dan gaat het over vluchtelingen, klimaat, energie en energiearmoede."

'Jammer, maar ook heel fijn'

Waar de VVD GroenLinks vier jaar geleden nog op de hielen zat, verliezen de liberalen een zetel en worden in stemmen bovendien gepasseerd door D66, die ook vijf zetels krijgt. Toch heerst er ook enige opluchting bij VVD-lijsttrekker Steffenie Pape, omdat het er gedurende de avond lang naar uitzag dat haar partij zelfs twee zetels zou verliezen. "Het is jammer dat het er vijf zijn, maar ook heel fijn dat het er vijf zijn", vat Pape dat gevoel samen.
Kijk hier welke reacties de Arnhemse uitslagen teweeg brachten.
Feest is het bij Volt, de partij deed voor het eerst mee en komt met twee zetels in de raad. "Dat had ik niet durven dromen", jubelt lijsttrekker Niels Scholten die rekening hield met nul zetels. Zeker na de aanhoudende commotie binnen de landelijke fractie over het vermeend grensoverschrijdend gedrag van Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan. "Dat baarde ons zorgen. De mensen die aan het twijfelen waren, zouden daardoor kunnen denken dat er 'toch een smetje aan zit'. Maar gelukkig zijn er voldoende mensen die toch in ons geloven."
Omdat Volt inhoudelijk zoveel overeenkomsten heeft met D66, was de verwachting vooraf dat de partij daar stemmen weg zou snoepen. Toch blijft D66 stabiel, ondanks de winst van Volt. Is gelijk blijven daarom een beetje winnen in dit geval? "Ik denk wel dat vijf zetels voor ons in dit totaalplaatje een hele mooie uitslag is", erkent lijsttrekker Mattijs Loor, die trots is om nu de tweede partij van Arnhem te zijn.

'Eerste stap in lokale politiek'

Forum voor Democratie is de andere nieuwkomer die de Arnhemse raad instapt, met één zetel. Lijsttrekker Gino Luurssen geeft aan daar blij mee te zijn. "Dit is een eerste stap voor ons in de lokale politiek. Nu kunnen we ook écht onze stem laten horen en al onze kiezers vertegenwoordigen in de raad. Het is jammer dat niet meer mensen van onze lijst daar kunnen plaatsnemen, want iedereen bij ons heeft nog zoveel unieks te bieden." Waar FvD op de rechterflank wint, lijkt die zetel ten koste te gaan van de PVV die halveert van twee naar een zetel.

'Bob Roelofs-effect'

De lokalen leken lange tijd op een grote winst af te stevenen, maar die euforie werd in de loop van de avond iets getemperd. De Arnhemse Ouderenpartij blijft uiteindelijk op een zetel steken en Arnhem Centraal boekt een kleine winst van drie naar vier zetels. Wel zijn de verschillen klein en blijft het dus nog even spannend als maandag de definitieve uitslag bekend wordt. "Mensen hebben een beetje genoeg van het Haagse gebeuren", ziet Lea Manders (Arnhem Centraal) die de winst deels toeschrijft aan het 'Bob Roelofs-effect'. De lijsttrekker die deze avond met corona thuiszit. "Bob is populair in de stad en is het afgelopen jaar als wethouder óveral geweest." Dat werk in de wijken vertaalt zich volgens Manders nu in succes.
Verder zakte de PvdA van vier naar drie zetels en SP van drie naar twee, behielden CDA en DENK hun twee zetels en verloor de ChristenUnie een van haar twee zetels. De Partij voor de Dieren boekte een zetel winst en komt daarmee op drie.