Rijk van Nijmegen

Grote verschuiving in de 'meest linkse stad van Nederland'

De Stadspartij was woensdagnacht door het dolle heen.
De Stadspartij was woensdagnacht door het dolle heen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Op de uitslagenkaart kleurt Nijmegen nog groen, maar er is ook een grote winst voor Stadspartij Nijmegen. De lokale fractie is met zeven zetels ineens de tweede partij. Het moet GroenLinks nog wel voor zich dulden, al moest die partij wel inbinden.
"Dit is echt grandioos. Dit is onvoorstelbaar", zo reageerde lijstrekker Wendy Grutters na de voorlopige uitslag op woensdagavond. "We hebben wel op een winst gerekend, maar zo'n monsterscore? We zijn de tweede partij van Nijmegen. In 2014 hadden we anderhalve zetel, in 2018 waren het er drie en nu zijn het er zeven." Ze deelt het lijsttrekkerschap met Jean Paul Broeren, die net zo blij is. "Ongelofelijk. De hele dag is mijn adrenaline al superhoog en dan krijg je zo'n uitslag. Ik ben zo blij, ik denk dat ik drie dagen niet kan slapen."

Twee uur slaap

Een dag later is het stof neergedaald. Het was een korte nacht voor de lijsttrekkers. "Ik lag om 5.00 uur op bed en ik was om 7.15 uur wakker. Ja, dat is de adrenaline", vertelt Jean Paul Broeren. "De euforie is nog steeds gigantisch. Een lokale partij is in Nijmegen is nog nooit zo groot geweest. Als je nu ziet dat je dan tweede bent is dat uniek."
"Nijmegen was altijd de meest linkse stad van Nederland. Ik denk dat de kiezer nu ook weleens en ander geluid wil horen in Nijmegen. Wij staan midden in de wijken, want onze mensen zitten in wijkraden en wijkoverleggen. Als je zichtbaar bent, zien de stemmers dat. De mensen stemmen op een gezicht."

'Alsnog een overwinning'

GroenLinks leverde twee zetels in, maar blijft de grootste partij van Nijmegen. "Wij zijn heel erg blij", zegt lijsttrekker Quirijn Lokker. Zijn partij ziet het inleveren van twee zetels niet als een verlies. "Dit is alsnog een overwinning. Vier jaar geleden hadden we het beste resultaat ooit voor GroenLinks in Nijmegen. Als je dat vast kunt houden, wat we nu eigenlijk doen, dat is dat alleen maar hartstikke goed nieuws."
Voor Stadpartij Nijmegen heeft hij niets meer dan lof. "Zij hebben het gewoon supergoed gedaan. Ik had dat ook wel verwacht, maar dat ze meer dan verdubbelen is echt goed. Ze hadden ook een hele mooie campagne en hebben mensen echt naar de stembus getrokken. Ik kijk uit naar een samenwerking."

Elkaar wat gunnen

Ook de Stadspartij ziet deze verschuiving niet als een verlies voor GroenLinks. "Ze hebben wel iets verloren, maar ze zijn eigenlijk hetzelfde gebleven." Over een eventuele samenwerking wil Broeren nog niet veel kwijt. "Wie zijn wij om eisen te stellen? GroenLinks is aan zet en we moeten kijken wat er kan. Van daaruit zullen de onderhandelingen moeten beginnen en kunnen we kijken wat elkaar gegund wordt."