Achterhoek

Achterhoek loopt niet meer warm voor het CDA

Lijsttrekker Wim Wassink van het CDA in Winterswijk blijft positief.
Lijsttrekker Wim Wassink van het CDA in Winterswijk blijft positief. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De gemeenteraadsverkiezingen zitten erop. Voor de ene partij is het tijd om de slingers op te hangen, voor de ander om de wonden te likken. Bij het CDA zullen ze zeker een dubbel gevoel aan de verkiezingen overhouden. De partij verloor flink wat zetels in de Achterhoek, een regio waar normaal goed wordt gescoord. Hoe komt dat?
Als we de cijfers op een rij zetten, zien we dat het CDA het meest verloren heeft in Winterswijk. Daar raakte de partij drie zetels kwijt. Ook in de gemeente Oude IJsselstreek verloor de partij flink. Daar raakten ze twee zetels kwijt.
In bijna de hele Achterhoek verloor het CDA wel een zetel. Alleen in Aalten kregen ze er één bij en in de gemeente Oost Gelre bleven ze even groot. Op veel plekken bleef de partij wel de grootste. Die, al dan niet gedeelde, eerste plek raakte ze alleen kwijt in de gemeente Bronckhorst en de gemeente Winterswijk.
Omroep Gelderland deed een rondvraag bij de lokale CDA-fracties in Winterswijk en Oude IJsselstreek om te vragen hoe de vlag erbij hangt.

Winterswijk: 'Verlies is beperkt'

Hoe komt het zetelverlies aan bij het CDA in Winterswijk? Lijsttrekker Wim Wassink blijft positief. "Al met al denk ik dat we het behoorlijk goed hebben gedaan. Zeker gezien wat er landelijk speelt. Daarbij hebben we het vier jaar geleden extreem goed gedaan en zelfs een restzetel gepakt. Het verlies is beperkt."
De lokale partijen in Winterswijk hebben het CDA ervan langs gegeven. Maar Wassink blijft optimistisch en ziet duidelijke redenen waarom het CDA zetels verliest. "We moeten de kiezer meer betrekken bij wat er speelt. De mensen in Winterswijk willen wat anders. Wij ook, dus we kunnen ermee verder. Daarbij staan de lokale partijen voor onderwerpen waar wij ook voor staan. Dus we hopen op een goede samenwerking."

'Uit de ivoren toren'

Of die lokale partijen Wassink bellen, is nog maar de vraag. Grote winnaars zijn Voor Winterswijk met vijf zetels en Morgen met drie zetels. Beide partijen zijn nieuw. "Ik blijf bij de telefoon zitten", vertelt André van Nijkerken van Morgen lachend. "Voor het geval Voor Winterswijk belt."
Van Nijkerken was medeoprichter van Winterswijks Belang. Hij was al jaren uit de politiek, tot hij drie maanden geleden Morgen oprichtte. "Toen hadden we nog niets eens een programma. Nu hebben we drie zetels. Dat is top. Ons verhaal is goed overgeslagen bij de lokale bevolking. We beloven de toekomstige generaties en de natuur meer aan tafel te brengen. We hopen het lokale bestuur te verstevigen en zijn zuinig op het landschap. Landelijke partijen staan te ver af van wat er gebeurt in een gemeente, terwijl lokale partijen voor iedereen herkenbaar zijn."
Tom van Beek zat ooit namens de VVD in de gemeenteraad. Nu is hij de voorman van de grote winnaar Voor Winterswijk. "Het is onwerkelijk", reageert hij. "We hadden niet durven dromen dat we de grootste zouden zijn."
Als je niet wilt samenwerken, moet je op een onbewoond eiland gaan zitten
Van Beek weet wel waar het resultaat vandaan komt. "Er was veel onrust in Winterswijk. Mede door nieuwe woonwijken, industrieterreinen en uitbreidingen van campings. Het gebeurde bij mensen in de achtertuin, maar ze moesten erover lezen in de krant. We moeten als politiek uit die ivoren toren en met mensen praten."
De lijsttrekker van Voor Winterswijk belooft dat te doen. "Er zullen altijd plannen zijn die pijn doen, maar dan willen we de mensen daarover spreken en aankijken. We kunnen nu juichen, maar dat moeten we eigenlijk pas doen als we over vier jaar nog even groot zijn. Dan mogen mensen mij afrekenen op mijn beloftes. We moeten het nu waarmaken."

Oude IJsselstreek: 'niet wat we wilden'

In zijn ochtendshow op Radio Gelderland belde Frank van Dijk met Jeanette Elstak. De lijsttrekker van het CDA in Oude IJsselstreek, waar de CDA het ook niet goed heeft gedaan. "Niet goed gedaan vind ik zwaar uitgedrukt", zegt Elstak. "We hebben niet gedaan wat we hoopten en we hebben ingeleverd, maar we hebben een fantastisch team en programma. We hebben het goed gedaan, maar het is niet wat we wilden."
"Wij moeten evalueren. Waar hebben we wat laten liggen? Welke signalen hebben we niet opgepakt? Ik hoop zeker dat daar aandacht voor is, ook als het straks weer goed gaat. De tendens zou kunnen zijn dat we last hebben van het landelijke CDA, maar in deze gemeente hebben we meer last van lokale partijen die het goed hebben gedaan. Daar moeten we straks ook goed mee gaan samenwerken. We willen samenwerken en er ook zijn voor mensen die niet op het CDA stemmen. We gaan ons ding doen. Want als je niet wilt samenwerken, moet je de politiek niet ingaan. Maar op een onbewoond eiland gaan zitten", besluit Elstak.
Zowel Lokaal Belang als de Dorp en Platteland beweging eindigden boven het CDA.
Bekijk hieronder hoe het CDA het in jouw gemeente heeft gedaan.