Gelderland

Elf verkiezingsuitslagen die wij niet aan zagen komen

Tom de Nooijer (21) heeft veel succes in Oldebroek.
Tom de Nooijer (21) heeft veel succes in Oldebroek. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wie de kaart met uitslagen bekijkt ziet grote verschillen met de vorige verkiezingen. Waar in 2018 de Achterhoek donkergroen kleurde, lijkt vaal-oranje daar de overhand te nemen. Ook op andere plaatsen zijn er verschuivingen te zien. Wij zetten de opvallendste zaken voor je op een rij.
  • CDA heeft flink verloren in de Achterhoek. In de regio wordt al jarenlang trouw gestemd op de christendemocraten, maar de lokale partijen hebben tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen flink terrein gewonnen. In gemeenten als Lochem, Oude IJsselstreek en Winterswijk halveerde het CDA bijna.
  • Forum voor Democratie heeft in zes van de zeven gemeenten een zetel gewonnen, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. De partij van Thierry Baudet deed voor het eerst mee op lokaal niveau.
  • De nieuwe partij van ex-SGP'er Tom de Nooijer in Oldebroek heeft meer zetels behaald dan zijn oude partij SGP. De partij van De Nooijer lijkt met drie zetels in de raad te komen, terwijl SGP er twee verloor en er dus nog twee overhoudt. De Nooijer verliet SGP afgelopen jaar na een conflict over de kieslijst.
  • Radio-dj Rick van Velthuysen is met zijn partij LEV de grote winnaar bij de verkiezingen in Elburg. Naast zijn werk bij NPO Radio 2 was hij raadslid bij VVD, maar enkele jaren geleden splitste hij zich af en begon hij de partij Liberaal Elburgs Verbond. Dat bleek een goede zet, want zijn nieuwe partij is inmiddels groter dan VVD (1 zetel).
  • En dan nog een succesvolle afsplitsing, in de gemeente Voorst. Arend Jansen doet dit jaar mee met zijn partij VoortvArend Voorst. De partij van de oud-CDA'er zit de komende vier jaar met drie mensen in de raad. Gemeentebelangen Voorst was voorheen met overmacht de grootste partij, maar levert nu vier zetels in.
  • De gloednieuwe partij Helder is vanuit het niets de tweede partij geworden in de gemeente Montferland. De partij van Rob Mos wist bijna twintig procent van de stemmen te scoren en zo na het CDA de grootste te worden. Ook Helder is een afsplitser. Mos zat ooit bij Lokaal Belang Montferland.
  • Stadspartij Nijmegen heeft vannacht een feestje kunnen vieren. De lokale partij zou volgens de voorlopige uitslagen van drie naar liefst zeven zetels klimmen. GroenLinks heeft moeten inleveren, maar blijft de grootste in Nijmegen.
  • In Winterswijk hebben twee nieuwe lokale partijen de macht gegrepen. Voor Winterswijk en Morgen veroverden respectievelijk vijf en drie zetels. Traditioneel was CDA al lange tijd de grootste partij in die gemeente, maar verloor volgens de voorlopige uitslagen nu drie zetels. D66 lijkt ook goede zaken te hebben gedaan en gaat van één naar drie zetels. Opvallend genoeg deed de lokale partij Winterswijks Belang het minder goed dan andere lokale partijen in die regio. Het verloor liefst drie zetels, waardoor er nog maar twee overblijven.
  • De 18-jarige Jelte Kolkman, nummer twee van VVD in Rheden, is nu het jongste raadslid van Nederland. Hoewel zijn partij volgens de voorlopige uitslag een zetel heeft in moeten leveren, is Kolkman erg blij met zijn raadlidschap. GroenLinks deed in Rheden juist wel goede zaken.
  • Raspoliticus Henk Meerdink keert na twee jaar van afwezigheid terug in de raad van Aalten. De varkensboer zat eerder al 42 jaar in de raad namens CDA, maar maakt nu een comeback met zijn eigen part HMV-BBB. Hij won vier zetels en is daarmee samen met GemeenteBelangen de tweede partij van de gemeente. CDA won een zetel en blijft de grootste met zeven zetels. De lokale partij van Meerdink heeft een samenwerking met de landelijke partij BoerBurgerBelangen van Caroline van der Plas.
  • De Europeesgeoriënteerde partij Volt heeft in de enige gemeente waar het meedeed Arnhem, twee zetels veroverd.
Kijk hieronder hoe in Gelderland, per gemeente, werd gestemd: