Gelderland

Lokale partijen grote winnaars van verkiezingen

ARNHEM - In Gelderland boeken lokale partijen een goede verkiezingsuitslag en levert vooral het CDA in. Dat is de eerste conclusie die te trekken valt. Het stemmentellen ging tot diep in de nacht door.
In Winterswijk is zelfs sprake van een politieke aardverschuiving. Daar verliest het CDA aanzienlijk en komt uit op vier zetels, terwijl nieuwkomers Voor Winterswijk en Morgen vanuit het niets respectievelijk 22,1 en 14,8 procent van de stemmen halen, goed voor respectievelijk vijf en drie zetels. Ook Winterswijks Belang en de VVD leveren er flink in.
Lokale partijen grote winnaars van verkiezingen
Het CDA levert op meerdere plekken in Gelderland stemmen in. Het zijn veelal lokale partijen die ermee aan de haal gaan. Op de Veluwe doen de christelijke partijen het als vanouds goed.

GroenLinks wint in Arnhem

Arnhem was even na middernacht de eerste grote stad met de uitslag. Geen enorme verschuivingen daar: GroenLinks blijft met zeven zetels de grootste, gevolgd door D66 en de VVD, met beiden vijf zetels. Verder valt op dat nieuwelingen DENK en Volt het goed deden in de Gelderse hoofdstad. beide partijen krijgen ieder twee zetels.
Forum voor Democratie lijkt in Arnhem stemmers bij de PVV weg te snoepen. De PVV verdwijnt uit de raad, terwijl FvD er met één zetel in komt. Ook in Tiel, Epe, Doetinchem en Ede trok FvD kiezers, steeds goed voor één zetel.
In Ede boekt D66 bovendien opmerkelijke winst, net als Burgerbelangen. De SGP en ChristenUnie zijn er de grootsten. Het CDA en de VVD likken hun wonden.

Grote winst voor Stadspartij Nijmegen

In Nijmegen blijft GroenLinks, ondanks het verlies van twee zetels, met negen zetels de grootste partij. De grote winnaar van de avond was Stadspartij Nijmegen. De lokale partij is van drie naar zeven zetels gegaan en daarmee de tweede partij van de stad.
In Apeldoorn is VVD wat gezakt, maar blijft de grootste. De liberalen halen, net als Lokaal Apeldoorn, zes zetels. Het CDA leverde flink in en Forum voor Democratie komt ook hier als nieuwkomer met één zetel in de raad.
In Doetinchem blijft het CDA de grootste partij. De partij haalde vijf zetels, maar verloor er twee in vergelijking met vier jaar geleden. De coalitie van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie-SGP die er acht jaar heeft gezeten, is verleden tijd. De vijf partijen verliezen hun gezamenlijke meerderheid.
Kijk hieronder hoe in Gelderland, per gemeente, werd gestemd: