Gelderse Vallei

Jakobus en Rijkje zijn al 70 jaar getrouwd: 'We hebben samen veel beleefd'

Jakobus en Rijkje, een platinum stel
Jakobus en Rijkje, een platinum stel © Omroep Gelderland
EDE - In Ede waren Jakobus en Rijkje Roskam woensdag 70 jaar getrouwd. Bijzonder, vindt burgemeester René Verhulst die ze een bezoekje bracht. Hoewel het aantal langjarige huwelijken de laatste jaren eigenlijk juist stíjgt.
"Dat je na 70 jaar huwelijk samen nog op jezelf kan wonen en in goede gezondheid zelf de boodschappen kan doen. Dat maak je maar zelden mee", aldus de burgemeester. Dat werd dus ook goed gevierd, met bloemen, kaarten en een trotse familie.

'We mochten verkering'

Jakobus en Rijkje leerden elkaar kennen kort na de bevrijding, op het station. Zij was 15 en hij 17. "Die jongen zit toch in Indië, dachten mijn ouders, dus we mochten verkering. We hebben geschreven en het is al die 2,5 jaar aangebleven en we zijn getrouwd."
Samen gingen ze door dik en dun. "We hebben veel beleefd, ook ziekte." Jakobus zou toen bij de marine een rol krijgen in de mobilisatie. "Omdat de Russen toen ook al bezig waren." Maar hij bleef in Ede bij zijn Rijkje. "Het mooiste moment was de geboorte van onze dochter, en later onze kleinzoon", aldus Rijkje.

Geven, nemen en de waarheid

Voor succes in het huwelijk moet je geven en nemen, vindt Rijkje. Jacobus: "En elkaar de waarheid zeggen, anders heb je kans dat het misloopt."
Het aantal langdurende huwelijken liep de afgelopen jaren opvallend op. Dat had volgens een bericht van het CBS in 2018 te maken met de hoge aantallen huwelijken in de jaren zestig en zeventig en met de toegenomen levensverwachting. De laatste decennia wordt er juist mínder getrouwd, waardoor er juist minder vaak zilveren en koperen bruiloften te vieren zijn. In de vijf jaar tot 2018 trouwden bijvoorbeeld maar half zoveel stellen als in het piekjaar voor trouwerijen: 1970. Nederland telde 1 januari 2021 - tot zover waren de cijfers in 2021 bijgewerkt - 327 echtparen die 70 jaar getrouwd waren (en zelfs 415 echtparen die al 71 jaar getrouwd waren). Komend najaar wordt de stand van 1 januari 2022 definitief bekend.