Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Het rammelt in Gelderland bij de instanties die vergunningen regelen

Rook uit de schoorsteen van de Nijmeegse asfaltcentrale
Rook uit de schoorsteen van de Nijmeegse asfaltcentrale © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het vergunningenstelsel in Gelderland rammelt. Volgens onderzoek dat de provincie liet doen, zijn er meerdere knelpunten bij de zeven omgevingsdiensten, die de vergunningen regelen voor gemeenten en provincie. Dat moet in de toekomst beter.
Omgevingsdiensten moeten namens gemeenten en de provincie in de gaten houden of vergunninghouders zich netjes gedragen, en ingrijpen als dat niet zo is. Vergunningen kunnen bijvoorbeeld gaan om evenementen of de vestiging van bedrijven en hun gevolgen voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit, stank, parkeeroverlast of geluid.
1300 vaten met giftig brandblusschuim aan de Voltastraat in Doetinchem, waar toezicht zou hebben gefaald
1300 vaten met giftig brandblusschuim aan de Voltastraat in Doetinchem, waar toezicht zou hebben gefaald © Omroep Gelderland

Achterstanden, onduidelijke taken

Maar door een tekort aan personeel met de juiste opleidingen zijn er achterstanden. Ook loopt de communicatie niet zoals het hoort. Zowel van de omgevingsdiensten naar de gemeenten toe als tussen de verschillende omgevingsdiensten. En in de onderlinge samenwerking zijn taken en verplichtingen niet duidelijk.
Milieu en inwoners beter beschermen
"Die knelpunten moeten we aanpakken, zodat we ons milieu en de leefomgeving van inwoners beter kunnen beschermen", zei gedeputeerde Algemeen Bestuur Jan Markink. De vergunningen van de provincie worden sinds twee jaar gedaan door de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).
De onderzoekers komen tot hun oordeel na het interviewen van bestuurders en directeuren van de omgevingsdiensten en het uitpluizen van documenten.

Beter coördineren

Het rapport stelt ook dat de provincie de boel beter moet coördineren. Als het gaat om de overstap naar schonere energie, en om milieucriminaliteit bijvoorbeeld. Niet alleen bij de Arnhemse en Nijmeegse omgevingsdienst, maar ook bij de gemeenten.

Slagvaardiger

De provincie laat onderzoeken hoe de boel slagvaardiger kan. Vooral het toezicht op ingewikkelde bedrijven met meerdere vergunningen moet beter centraal worden aangepakt.
De conclusies kwamen boven water doordat de provincie Gelderland allerlei onderdelen bij toerbeurt door onderzoekers onder de loep laat nemen.
Zie ook voorbeelden van 'complexe bedrijven'