Rivierengebied

'Mister Ferry' en zijn drugsbende krijgen tot zeven jaar cel

Rechtbank Arnhem
Rechtbank Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - De rechtbank veroordeelt vier mannen voor het produceren van drugs, de voorbereidingshandelingen daarvoor en deelname aan een criminele organisatie. Twee mannen uit Beneden-Leeuwen en een man uit Opheusden zijn ook schuldig aan het verontreinigen van de bodem met drugsafval en aan het witwassen van crimineel geld. Ze moeten tot zeven jaar de gevangenis in.
Een 33-jarige man uit Opheusden en een 51-jarige man uit Beneden-Leeuwen krijgen beiden zeven jaar gevangenisstraf. Een 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen krijgt 4,5 jaar cel. Een 40-jarige man uit Deventer krijgt 30 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.
Op locaties in Haaften, Overasselt, Apeldoorn, Veeningen en Sint Kruis trof de politie drugslabs aan voor de productie van synthetische drugs. Naast amfetamine of metamfetamine zijn in deze labs goederen en stoffen voor het produceren van die drugs aangetroffen.

Criminele organisatie

De rechtbank vindt verder bewezen dat alle mannen deel uitmaakten van een criminele organisatie die tot doel had het produceren en verkopen van synthetische drugs. De man uit Opheusden en de 51-jarige man uit Beneden-Leeuwen hadden daarin een leidinggevende rol. Daarbij investeerden zij geld in een of meerdere drugslabs.
De mannen communiceerden via chats onder schuilnamen. Zo werden er namen gebruikt zoals Mister Ferry, Dokter Slipper, Drankorgel en Happy Slipper.
De andere mannen hadden een kleinere rol. Zij waren de uitvoerders.