Arnhem en omstreken

Ontsnapte Nonna herstelt van hachelijk avontuur: 'Ze wordt flink geknuffeld'

Nonna ligt na haar angstige avontuur weer op haar eigen dekentje
Nonna ligt na haar angstige avontuur weer op haar eigen dekentje © Astrid van der Kracht
ARNHEM - Het gaat goed met de ontsnapte Jack Russel Nonna. Nonna hield de gemoederen enorm bezig toen ze zaterdag in blinde paniek over het spoor rende en zo het treinverkeer ophield. Haar baasje Astrid van der Kracht uit Arnhem doet haar verhaal. "We geven haar veel aandacht."
De 19-jarige Astrid heeft het hondje nu anderhalf jaar. "Nonna was voorheen van de zus van mijn moeders vriend", legt ze uit aan Omroep Gelderland. "Die kregen er een hond bij en dat ging niet samen met Nonna. Ze vochten veel. Zo kwam ze bij ons terecht."

'Totaal in paniek'

Op het moment van de verdwijning was Nonna niet bij Astrid, maar bij een oppas in Oosterbeek. "Ze was pas voor de tweede keer alleen bij die mensen", vervolgt Astrid. "Toen is ze ontsnapt uit de tuin. De oppas heeft eerst zelf een half uur gezocht en toen namen ze contact op met mij."
Ik vermoed dat ze mij is gaan zoeken
Astrid kwam meteen met haar vrienden en familie in actie om de vermiste Jack Russel te zoeken. Ze heeft wel een idee waarom het hondje ontsnapte. "Ze is na de vermissing voor het eerst gezien bij mijn werk. Die plek kent ze. Ik vermoed dat ze mij is gaan zoeken en in paniek is geraakt toen ze mij niet vond."
Al snel kreeg de Arnhemse een tip over haar hondje. Het beestje zou gezien zijn bij het spoor tussen Oosterbeek en Wolfheze. "Ik reed er meteen heen met de vriend van mijn moeder. Ik zag Nonna en riep haar, maar ze rende weg. Ik zag dat ze me hoorde, maar ik merkte ook dat ze totaal in paniek was. Ik heb een heel stuk mee gerend, maar Nonna ontsnapte."
Ondertussen ontregelde het hondje het treinverkeer. Treinen liepen vertraging op en vielen zelfs uit. De dierenambulance zocht hard mee en ook de politie werd voor de zoektocht ingeschakeld.

'Eindelijk gevangen'

Het regende tips bij Astrid. Het hele weekend is zij samen met familie en vrienden blijven zoeken. Uiteindelijk bracht die zoektocht haar bij het terrein rondom Koonings Jaght. "Ik zag Nonna daar lopen, maar ze bleef wegrennen. We dachten dat ze niet verder kon, maar er bleken openingen in de hekken op het terrein te zitten. Dus ontsnapte ze weer."
"Toen is ze de Koningsweg opgerend. Een bus moest vol in de remmen. Meerdere auto's gingen stilstaan. Een van de bestuurders zette de auto overdwars op de weg en zette de deuren open. Nonna vluchtte de auto in en toen is ze dus eindelijk gevangen", blikt de Arnhemse terug.
De zooltjes van haar voorpootjes zijn kapot door het rennen
Zondag, een dag na de vermissing, zijn Nonna en Astrid eindelijk weer herenigd. "Het gaat goed", zegt Astrid woensdag. "We hebben haar laten checken door een dierenarts. De zooltjes van haar voorpootjes zijn kapot door het rennen, maar dat gaat helemaal genezen. Ook is ze nog gestrest als ze naar buiten gaat. Maar we geven haar veel aandacht om haar rustig te houden. Momenteel ligt ze bij mijn moeder op schoot en wordt ze flink geknuffeld."
Nonna gaat niet meer zomaar naar een oppas. "Als we iemand laten oppassen op Nonna, dan worden dat familie en vrienden. We laten haar alleen nog achter op plekken die ze goed kent. Ook heeft ze nu een speciale halsband met een tracker. Zo kunnen we altijd zien waar ze is."
Ook op social media was Nonna een populair onderwerp dit weekend. De Honden Zoekgroep Gelderse Vallei bedankt spoorbeheerder ProRail, de politie Renkum, de Dierenambulance Nederrijn en alle vrijwilligers voor de hulp.

Zie ook: