Rijk van Nijmegen

'Stem niet op de schreeuwers', zegt CDA'er in Berg en Dal

'Stem niet op de schreeuwers'
'Stem niet op de schreeuwers' © screenshot Facebook
MILLINGEN AAN DE RIJN - 'Het laatste wat we moeten willen is de macht aan de schreeuwers.' Met die oproep hoopt de nummer 2 op de kieslijst voor het CDA in de gemeente Berg en Dal kiezers ertoe te bewegen vooral niet op lokale partijen te stemmen.
'Ik ben sinds vier jaar raadslid in de gemeente Berg en Dal', steekt de nummer 2 - Wim Bakker uit Millingen aan de Rijn - van wal in een YouTube-video. Hij maakt zich zorgen om het populisme. Volgens Bakker wint dat aan kracht. Hij waarschuwt voor de 'schreeuwers die dingen roepen die u graag wilt horen, maar die helemaal niet kunnen'.
Kijk naar een fragment uit de YouTube-video:
CDA Berg en Dal waarschuwt voor populisme

Nul ideeën

Bakker stelt dat die 'schreeuwers' de afgelopen vier jaar 'nul ideeën' hadden, maar wel elke keer een protest hadden als er een nieuw idee op de agenda kwam kwam. "Hoe makkelijk is het om zelf niet met iets te komen, maar iets af te schieten", zegt de politicus uit Millingen aan de Rijn in zijn oproep. "Populisme noemen we dat."
Hij weet zich gesteund door een oud-wethouder Paul Ekelschot uit Leuth. Ekelschot, ook CDA, schrijft in een open brief dat hij zich ergert aan de twee lokale partijen in de gemeente Berg en Dal. Die twee partijen zijn voorgekomen uit een boel kleine partijtjes die nu als twee grotere verdergaan: Kernachtig Groesbeek en Lokaal! Berg en Dal.
Volgens Ekelschot streven beide lokale partijen tegengestelde belangen na tussen enerzijds de bewoners van de voormalige gemeente Groesbeek en anderzijds van de voormalige gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn, ruwweg gezegd: de Polder. "Dus puur en alleen op basis van waar je woont."
Paul Ekelschot
Paul Ekelschot © screenshot Facebook

Eilandjes Groesbeek en de polder

Hij wijst erop dat kandidaten op de lijsten alleen óf uit het ene deel óf uit het andere deel van de gemeente Berg en Dal komen. De zelfgeplaatste verkiezingsborden staan ook slechts in één deel. Lokaal! alleen in de polder, Kernachtig Groesbeek alleen in Groesbeek. Net als de folders, die ook alleen in het 'eigen' gebied worden verspreid.
"Het lijkt wel alsof elke partij daarmee wil zeggen dat de kiezers in het 'andere deel' er niet toe doen", concludeert de oud-wethouder van het CDA. "Hoe kun je dan geloofwaardig zeggen dat je er voor de hele gemeente wil zijn? Mijn grote zorg is dat er door deze ontwikkeling dorpen tegen elkaar opgezet worden in plaats van dorpen met elkaar te verbinden."
Ook Ekelschot roep de kiezers in de gemeente Berg en Dal op om vooral niet lokaal te stemmen. "Kies voor een partij met visie en niet tussen een eilandje in Groesbeek of een eilandje in de polder. Het hoofddoel van politiek bedrijven is een brug slaan en niet een kloof graven." In de woorden van de open brief klinkt door dat de scheidslijnen tussen Groesbeek en de polder nog bikkelhard zijn, ondanks dat ze sinds 2015 samen één gemeente vormen.
Ik snap dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Dat is nu het geval.
Erik Weijers, lijsttrekker Kernachtig Groesbeek

'Wij schreeuwen niet'

Ook vanuit GroenLinks klinken zorgen. "De macht van populisten en lobbyisten is door de sociale media alleen maar gegroeid waardoor mensen op het verkeerde been worden gezet", schrijft GroenLinks-wethouder Nelson Verheul in reactie op de brief van Ekelschot. "Je kunt gewoon beweren dat je achter alle duurzame doelen staat en tegelijk zeggen dat pijnlijke keuzes (bijvoorbeeld zonneparken en/of windmolens) niet nodig zijn. Dan krijg je leiders die veel beloven maar niets kunnen waarmaken of problemen over de grens schuiven."
Erik Weijers, lijstrekker van Kernachtig Groesbeek, is niet onder de indruk. De pot verwijt de ketel, vindt hij. "Kijk naar wie het hardste schreeuwt en geef dan je oordeel als kiezer. De enige partijen die nu aan het schreeuwen zijn, zijn de landelijke partijen. Wij schreeuwen niet, we hebben gewoon een eigen verhaal. Ik snap dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Dat is nu het geval."
"De landelijke partijen zien dat de landelijke trend is dat er meer lokaal gestemd wordt, dus die denken: Ja, potverdorie daar gaat ons marktaandeel! Dus we moeten iets doen om die gasten te remmen. Nou ja, en dan krijg je dit soort uitingen."

Laatste reddingsboei

"Ze zien natuurlijk dat de lokalen het best goed doen, en dit is hun laatste reddingsboei. Meer is het niet. Ik hoop dat de kiezer daar doorheen prikt." Weijers wijst erop dat er in de gemeente Berg en Dal - met verschillende lokale wethouders - ontzettend veel uit de grond gestampt is. Dat Kernachtig Groesbeek zich op Groesbekers richt en Lokaal! Berg en Dal op de kiezer in de polder is volgens hem niet meer dan logisch. Het zegt volgens hem niets over het programma van beide partijen. "Dat geldt voor de hele gemeente."
Hij wijst nog even op een advertentie van zijn partij in een huis-aan-huis-blad van afgelopen vrijdag. "Voor ons is het belangrijkste dat u uw stem laat horen", staat daar in. "Op wie maakt ons niet uit. Enfin, we hebben wel een voorkeur, maar daar gaat het niet om. Uw komst. Daar gaat het om. Zonder u en uw steun is er geen democratie."