Gelderland

Steeds vaker verstandelijk beperkten op stembureaus: 'Democratie is voor ons allemaal'

Lieke Derksen heeft een verstandelijke beperking en werkt op een stembureau.
Lieke Derksen heeft een verstandelijke beperking en werkt op een stembureau. © Omroep Gelderland
ELST - Op steeds meer stembureaus werken ook vrijwilligers met een verstandelijke beperking. Vorig jaar gebeurde dit in Gelderland in slechts drie gemeenten. Dit jaar worden er in maar liefst 27 Gelderse gemeenten mensen met een verstandelijke beperking betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen.
“Ik controleer de identiteitskaarten, geef stembiljetten en kijk of mensen het stembiljet in de stembus doen”, vertelt vrijwilliger Lieke Derksen. De 28-jarige Overbetuwse heeft een licht verstandelijke beperking en werkt dit jaar voor het eerst als vrijwilliger op een stembureau. “Ik vind het super leuk om te doen. Ook word ik er zelfverzekerder van. Ik denk: het lukt me gewoon en ik sta hier met anderen. En het is ook super leuk om nieuwe contacten te maken en er gewoon bij te horen.”
Lieke werkt op het stembureau.

Meedoen aan de samenleving

Lieke vormt tijdens haar werk op het stembureau in Elst samen met een medewerker van de gemeente een duo. “Ik heb met haar afgesproken dat ik gewoon zelf alle taken doe. En als er iets is of ik snap het even niet, kan ik bij haar terecht. Het is heel fijn om een aanspreekpunt te hebben wanneer ik het even niet weet.”
Ze wil met haar werk een duidelijk signaal te geven. “Ik hoop dat de gemeente ziet dat mensen met een beperking dit werk ook kunnen doen. En dat als je een beperking hebt dit niet betekent dat je niet mee kan doen aan de samenleving. Wij horen ook bij de samenleving.”

Stichting Prokkel

Dat tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen veel meer mensen met een verstandelijke beperking op een stembureau werken dan voorheen, komt door de inzet van Stichting Prokkel. De organisatie maakt zich hard voor een inclusieve samenleving en positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking in de maatschappij.
“Dat is zo belangrijk omdat mensen met een verstandelijke beperking eigenlijk altijd aangesproken worden op hun verstandelijke beperking. Wat wij doen is hen juist aanspreken op talenten, wat ze kunnen en dat ze gewoon mee kunnen doen in de samenleving”, vertelt projectleider Marian Geling.

Kracht en zelfvertrouwen

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen heeft de stichting alle 344 gemeenten in Nederland gevraagd om op stembureaus ruimte te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. In totaal hebben 135 gemeenten hier positief op gereageerd, waarvan 27 in Gelderland. Dat zijn er een stuk meer dan vorig jaar. Toen werden alleen in de Gelderse gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk mensen met een verstandelijke beperking ingezet. De stichting is blij met de grote stap vooruit.
“We kunnen hiermee laten zien dat iedereen ertoe doet en iedereen mee kan doen. En dat het democratisch proces voor ons allemaal is, maar dat we daar soms wel iets extra’s voor moeten doen om te zorgen dat iedereen ook deel kan nemen”, aldus Geling die benadrukt dat het werk ook een positief effect heeft op het zelfbeeld van mensen met een verstandelijke beperking.
“Wat je ziet gebeuren is dat kiezers die binnenkomen helemaal niks merken en de vrijwilligers met een verstandelijke beperking dus als ieder ander behandeld worden. Ook kunnen ze laten zien dat ze dit werk kunnen doen en gewoon hetzelfde zijn als ieder ander. Deze ervaringen maken dat ze in hun kracht gezet worden en dat is heel goed voor hun zelfvertrouwen.”