Gelderse Vallei

Tim rent 100 kilometer in zijn eentje, tegen eenzaamheid

Tim van Loon tijdens een van zijn trainingen voor zijn evenement van komende zaterdag: een ultraloop van honderd kilometer.
Tim van Loon tijdens een van zijn trainingen voor zijn evenement van komende zaterdag: een ultraloop van honderd kilometer. © Tim van Loon
WAGENINGEN - Tim van Loon loopt zaterdag honderd kilometer. Van Wageningen naar Breda, een ultrarun. Ultraruns zijn hardloopevenementen die langer zijn dan een marathon. Ze vergen veel van je lichamelijke én geestelijke conditie. Want houd het maar eens vol, urenlang lopen zonder iemand om je heen. En daarin schuilt nu precies de uitdaging voor Van Loon.
De Wageninger loopt zaterdag voor Stichting Join us. Deze organisatie bestaat sinds 2018 en wil eenzaamheid onder jongeren (12-25 jaar) onder de aandacht brengen en aanpakken.

Jongeren in coronatijd

Uit een enquête onder Gelderse jongeren in opdracht van Omroep Gelderland kwam een jaar geleden naar voren dat 20 procent tijdens de coronapandemie meer is gaan drinken. 12 procent gebruikte meer drugs.
De helft van de jongeren in de provincie overtrad soms de coronaregels door met meer mensen af te spreken dan mocht. En 80 procent van de jongeren is veel somberder geworden door de coronamaatregelen.
Tim van Loon (40) weet wat het is om je eenzaam te voelen is, zegt hij. De beleidsmedewerker aan de Wageningen Universiteit zegt in het universiteitsblad Resource: "Ik zat vroeger liever thuis dan dat ik me onder de mensen begaf. Ik zat achter mijn computer en af en toe was ik in de kroeg te vinden. Het leven was niet zo spannend. Ik weet dus waar die eenzaamheid vandaan komt. Ik zie wat corona met jongeren doet, hoeveel last ze daarvan hebben."
Hij gaf zichzelf een schop onder de kont en gooide zijn leven om. De Wageninger heeft inmiddels een gezin dat zijn aandacht nodig heeft en dat helpt. En hij liep vorig jaar de marathon van Eindhoven.

'Anderen moeten mijn tempo volhouden'

Nu wil Van Loon zaterdag met een loop van honderd kilometer, een ultrarun, aandacht vragen voor jongeren die kampen met eenzaamheid. In zijn eentje, niemand die hem onderweg mag vergezellen. Uiteraard om de nadruk te kunnen leggen op zijn missie, maar het heeft ook een praktische kant. Tim van Loon loopt gewoon liever alleen: "Ik loop af en toe wel eens met anderen maar dan moeten zij mijn tempo kunnen volhouden. Echt sociaal kun je dat niet noemen."
Van Loon denkt over Wageningen-Breda zo'n elf uur te doen inclusief pauzes. Hij spreekt zelf van een mooie metafoor. "Het is voor mij ook een leerproces geweest. Het ging met vallen en opstaan."
Ik kan bij vrienden terecht
De langste loop die hij voltooide in de aanloop naar zaterdag was 55 kilometer lang. Daar moeten nog 45 bij, wil Van Loon zijn zelf getrokken finish halen en bij zijn ouders in Breda voor de deur staan.
Komt hij dan geen enkele ziel tegen, behalve ongetwijfeld zichzelf? "Ik heb met vrienden de afspraak dat ik onderweg bij ze terechtkan, als ik bijvoorbeeld kleding wil wisselen of ergens behoefte aan heb", legt Van Loon uit.
"Ik heb sowieso een rugzak mee met eten en drinken. En op zestig kilometer wil ik iets langer pauzeren, waar ook die vrienden bij zijn. Ik wil me dan even verschonen, even zitten. En als ik het niet red? Dan heb ik in ieder aandacht gevraagd voor jongeren met eenzaamheid."
Jongeren die kampen met gevoelens van eenzaamheid kunnen terecht bij Join us.