Arnhem en omstreken

Arnhems modelabel presenteert vegan maatpak

Erik Toenhake, grondlegger van Aarden
Erik Toenhake, grondlegger van Aarden © Omroep Gelderland
ARNHEM - Modelabel Aarden uit Arnhem lanceert als eerste Gelderse bedrijf een vegan maatpak. Het bedrijf doet dat vanwege de toenemende vraag naar vegan kleding. Het pak is volledig vrij van dierlijke materialen en draagt volgens het bedrijf bij aan de verduurzaming van de kledingbranche.
Influencer Dennis Vink klopte vorig jaar bij Aarden aan voor een volledig diervrij pak. Het bedrijf kreeg al langer vraag naar vegan kleding. "Vanuit de jongere generatie is er veel vraag naar gerecyclede stoffen en duurzame pakken. Jongeren zijn vaak ook vegetarisch en vegan. Tot nu toe konden we niet 100 procent vegan leveren, nu wel", vertelt Erik Toenhake van Aarden.
Het duurde een tijdje voordat het bedrijf de stap maakte. "Je moet zo'n jasje volledig ontleden en kijken waar het dierlijke materiaal zit en dat is op best veel plaatsen nog."

Alternatieve stoffen

De grootste zoektocht was het vervangen van de buitenkant van het jasje. "Er zit veel meer dierlijk materiaal in dan wij kunnen zien. De meeste maatpakken zijn gemaakt van wol. De knopen zijn heel vaak van hoorn of beenderen gemaakt." Net zo belangrijk is de binnenkant van het kledingstuk. "Daar wordt ook veel dierlijk materiaal gebruikt, zoals paarden- en kamelenhaar voor de juiste valling van de stof." Aarden heeft uiteindelijk voor stoffen als katoen, hennep, canvas of polyester gekozen.

Goed voor het milieu?

De vraag is wel: is zo'n diervrij jasje ook goed voor het milieu? "Het is niet zo makkelijk te zeggen dat vegan materialen minder impact hebben. Ieder materiaal heeft een bepaalde impact", laat Lara Peters van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal weten. "Als katoen uit gebieden met watertekort vandaan komt, heeft dat enorm veel impact. Het verwerken van bamboevezels lijkt een stuk duurzamer, maar als je dat met chemicaliën doet, kan het schade veroorzaken."

Tweedehands kopen

Volgens Peters kun je het beste alleen kleding kopen die je écht nodig hebt. "Kijk bewust: mis ik iets in de garderobe? Als je iets mist, kijk eerst tweedehands om het zo duurzaam mogelijk te verkrijgen."
Toenhake sluit zich daarbij aan. "We hebben wel kwaliteitskleding nodig om verder door te verkopen. Wij gebruiken kwalitatief hoge materialen waardoor de levensduur van onze pakken langer is dan van goedkope pakken op de markt. Ik sta ook achter de boodschap dat wij minder kleding moeten kopen. We zien het veel te veel als een wegwerpproduct en we moeten steeds meer overgaan naar langdurig gebruik van materialen."