Achterhoek / Arnhem en omstreken

Op deze stembureaus gebeurt vandaag iets bijzonders

Student Maria heeft in Nijmegen als eerste gestemd.
Student Maria heeft in Nijmegen als eerste gestemd. © Omroep Gelderland
GELDERLAND - Het is vandaag de laatste dag dat de stembureaus open zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen. Onder die honderden stembureaus zijn ook hele bijzondere.
Zo wordt het stembureau aan de Sint Jorisstraat 72 in Nijmegen speciaal ingericht voor mensen die niet goed kunnen zien. Een stemmal en een soundbox moeten mensen met een visuele beperking helpen bij het stemmen. En er zijn nog meer bijzondere stembureaus.

Nijmegen

Bij drie stembureaus in Nijmegen is het ook mogelijk om een foto van jezelf in het stembureau te laten maken. Voor dit aandenken staat een fotograaf klaar en zijn attributen zoals een papieren hoedje aanwezig. De fotografen staan woensdag op de Jongerenstip in de van Bergenstraat 3, wijkcentrum Dukenburg aan de Meijhorst 7039 en 't Hert aan de Thijmstraat 40. Bedoeling is de democratie te vieren.

Arnhem en Doetinchem

Onder meer in Arnhem en Doetinchem helpen mensen met een lichte verstandelijke beperking mee als vrijwilliger. Stichting Prokkel heeft de vrijwilligers een toelatingstoets afgenomen, zodat ze lichte werkzaamheden op de stembureaus kunnen verrichten. Ze worden onder meer ingezet voor het tellen van stemmen en het controleren van identiteitsbewijzen.

Eibergen

In Eibergen worden ouderen geholpen bij het stemmen door ze met electrokarretjes naar het stembureau aan De Huve te rijden. Zelfs de rollator mag bij deze ritjes mee. Het ritje met de elektrokar is gratis.

Apeldoorn

In Apeldoorn heeft de burgemeester het initiatief genomen om ook jongeren tot stemmen te bewegen. Burgemeester Ton Heerts gaat in de vroege ochtend met een groep van vijftien jongeren van het stadhuis naar het ROC. Daarna volgt een rondleiding per verkiezingsbus naar het Apeldoornsche Bosch, waar in de Tweede Wereldoorlog veel Joden zijn afgevoerd. Daarna stopt de bus bij het gemeentehuis, waar de jongeren hun stem kunnen uitbrengen.

Barneveld

In De Glind bij Barneveld is het stembureau aangekleed met kunst. Jongeren die door wat voor omstandigheden dan ook niet meer thuis kunnen wonen, worden in het dorp opgevangen. Een aantal van hen heeft stempotloden van de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar verzameld en verwerkt tot een groot hart.
Bekijk hier de bijzondere verkiezingskunst uit De Glind.
Jongeren maken verkiezingskunst in De Glind.