Arnhem en omstreken

Lopen er binnenkort Arnhemse boa's met hoofddoeken of keppeltjes rond?

Cathelijne Bouwkamp, Steffenie Pape en Gerrie Elfrink bij het Arnhemse lijstrekkersdebat.
Cathelijne Bouwkamp, Steffenie Pape en Gerrie Elfrink bij het Arnhemse lijstrekkersdebat. © RTV Connect
ARNHEM - Krijgen boa's in Arnhem nu wel of niet de mogelijkheid om hoofddoeken, keppeltjes of tulbanden bij hun uniforum te dragen? Dat is een van de interessante open eindjes na het lijstrekkersslotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Arnhemse Rozet. De gemeenteraad besloot eerder dit wel toe te staan, maar de minister wil het niet hebben. De gemeente mag haar eigen plan trekken, maar gaat ze dat ook doen?
Begin vorige maand besloot Arnhem religieuze uitingen bij het uniform toe te staan. Wethouder Martien Louwers liet toen weten dat aangenomen voorstel vooral als politiek signaal te zien om landelijk de discussie te voeren. Vooralsnog mogen Arnhemse handhavers dus nog geen hoofddoek aantrekken bij het uniform.
Bekijk hier de korte terugblik door Arjan Hoefakker, RTV Connect.
In de landelijke discussie, die veel stof deed opwaaien, lijkt Arnhem op dit moment weinig potten te kunnen breken, blijkt uit de uitspraken van VVD-minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid die onder meer stelt dat de uniformen van boa's aan dezelfde neutraliteitseisen moeten voldoen als die van politiemensen. De minister belde ook met burgemeester Ahmed Marcouch om hem over dit standpunt te informeren, laat de gemeente weten.

'Briefje van de minister'

Maar dat 'briefje van de minister' is vooral bedoeld om de lokale VVD voor de verkiezingen 'nog een beetje aan te spekken', stelt Yildirim Usta van DENK in het door Omroep Gelderland en RTV Connect georganiseerde debat. De gemeenteraad van Arnhem gaat over zijn eigen werknemers, constateert Usta. Volgens hem moet Arnhem dan ook zelfstandig de keuze maken om de religieuze uitingen toch toe te gaan staan voor haar handhavers.
Steffenie Pape (VVD) erkent dat de minister er niet over gaat wat Arnhemse handhavers doen, maar benadrukt de neutraliteit die in haar ogen belangrijk is voor de uitstraling van handhavers. "Zodat iedereen er gelijkwaardig uitziet."

'Uniform kan mensen niet uitsluiten'

Uniformen zijn inderdaad bedoeld om hetzelfde beeld te geven, reageert Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks). "Maar het kan niet zo zijn dat een uniform mensen uitsluit." Een hoofddoek onderdeel maken van het uniform, kan volgens haar prima. "En daar gaat het ministerie inderdaad niet over, maar de gemeente als werkgever."
Volgens Bouwkamp zou het college dat dan ook gewoon moeten doen. En dat is interessant. Want hoewel Bouwkamp deze avond als lijsttrekker natuurlijk het GroenLinks-standpunt vertolkt, is zij ook wethouder in datzelfde college waar GroenLinks als grootste fractie een belangrijke stem heeft.

'Op woke-padje verdwaald'

"Van een partij als DENK kun je dit verwachten. Maar dat partijen als PvdA en GroenLinks, die een traditie hebben in het verdedigen van en staan voor de scheiding van kerk en staat, op het woke-padje verdwaald zijn geraakt, baart mij wel zorgen", stelt Gerrie Elfrink (SP). "Bovendien hebben de handhavers hier niets aan. Die willen gewoon een beter salaris en betere spullen om hun werk te doen dat steeds gevaarlijker wordt."
Wethouder Louwers geeft aan dat als de discussie met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitwijst dat religieuze uitingen niet worden toegestaan voor boa's, dat in Arnhem wat haar betreft dan ook niet gebeurt. Louwers zegt dat nog met de VNG te gaan bespreken.
Gaat Arnhem dus mee in de landelijke lijn van het ministerie of de VNG of trekt de gemeente haar eigen plan? Die discussie lijkt nog niet beslecht.
Daarnaast werd er maandagavond nog over dertien andere actuele Arnhemse onderwerpen gesproken. Kijk het volledige debat hier terug.