Noord-Veluwe

Hoe wint Epe vertrouwen terug? 'Er is een machtscultuur'

Politici in Epe proberen vertrouwen te winnen
Politici in Epe proberen vertrouwen te winnen © Omroep Gelderland
EPE - De nieuwe gemeenteraad in Epe staat na de verkiezingen een enorme kluif te wachten. Slechts 1 op de 10 van de inwoners heeft nog vertrouwen in de raad. Oorzaken die worden genoemd: een gesloten bestuurscultuur, en een slechte burgerparticipatie en communicatie met inwoners. Wat is er nodig om het vertrouwen in de gemeenteraad te herstellen?
Afgelopen zomer logen de cijfers er niet om. In een onderzoek naar de bestuurscultuur in Epe bleek niet alleen dat slechts 11 procent van de inwoners nog vertrouwen heeft in de gemeenteraad. Uit diezelfde enquête bleek dat 96 procent van de Epenaren vindt dat de gemeente beter naar hun mening moet luisteren. En 95 procent vindt dat Epe opener en transparanter te werk moet gaan.
“Dat betekent niet dat in Epe van alles en nog wat fout gaat”, nuanceert fractievoorzitter van de VVD Ellis de Vries. “Maar er zijn wel probleemgebieden. Eén daarvan is de ruimtelijke ontwikkeling. De mensen voelen het gemeentebestuur als een blok beton dat niet beweegt.”
Wat is nodig om het vertrouwen te herstellen? Bekijk hier wat Epe denkt:
Hoe wint Epe vertrouwen terug? 'Ga naar buiten!'

Opgestapte wethouders

Het onderzoek, een zogeheten quick scan, werd uitgevoerd na een rumoerige tijd in de Epese politiek. In korte tijd stapten twee wethouders op van coalitiepartij Nieuwe Lijn.
De eerste opgestapte wethouder, Robert Scholten, werd beschuldigd van liegen nadat onder zijn bestuur twee uitritten bij een bedrijventerrein dwars door een groenstrook zijn aangelegd. Ook lag hij onder vuur nadat hij uitsprak appjes te wissen, zodat hij de dans zou ontspringen mocht er een WOB-verzoek komen. WOB staat voor Wet Openbaarheid Bestuur.
Zijn opvolger, Michiel Wiersinga, vertrok na iets meer dan drie maanden, en streek zo een flinke som wachtgeld op. Zijn partij Nieuwe Lijn besloot na dit alles uit het college te stappen. “Dat vind ik nog steeds onbegrijpelijk”, zegt Ellis de Vries van de VVD.

Machtscultuur

Er moet volgens haar wat veranderen: “Onze bestuurscultuur moet anders. Die is voor vijftig jaar gedomineerd door Nieuwe Lijn. Die heeft een heleboel zaken echt wel goed gedaan. Maar in de afgelopen vier jaar ben ik ze vanuit de VVD compleet kwijtgeraakt." Volgens haar is het veranderd in een machtscultuur. "Dat kan echt niet meer anno 2022.”
Openheid en inspraak is wat inwoner Rikie Smallegoor graag wil. Maar daar heeft ze een hard hoofd in: “Het college en de raad willen dat zelf ook wel. Maar als mensen inspraak willen en er wordt niks mee gedaan, dan schiet het ook niks op.”
De tekst gaat verder onder de foto:
Verkiezingsposter CDA Epe
Verkiezingsposter CDA Epe © Omroep Gelderland
Epenaar Jan van de Vlekkert denkt dat partijen gewoon eens goed moeten gaan praten met elkaar. “Maar ik denk dat het heel moeilijk is om de dialoog te vinden. Want er zit zoveel oud zeer bij die lokale partij.”

Vooruitkijken

Met 'die lokale partij' doelt hij op Nieuwe Lijn, de partij waar fractievoorzitter Albert Vos liever niet terugblikt op wat er allemaal is gepasseerd. Hij kijkt liever vooruit. “Omdat ik een mooie nieuwe ploeg bij elkaar heb gekregen. Met jonge, nieuwe mensen die in de gemeenschap van Vaassen goed bekend staan.” De fractievoorzitter van Nieuwe Lijn zegt niet weg te lopen voor kritische vragen van inwoners.

Onafhankelijke informateur

Na de vernietigende resultaten uit de quick scan is een agenda met verbeterpunten opgesteld voor de raad, het college en ambtenaren. Eén van de eerste concrete punten is dat het samenstellen van een nieuwe coalitie straks anders gaat. In het verleden nam altijd de grootste partij het voortouw. Nu is ervoor gekozen om de raad een onafhankelijke informateur te laten kiezen.
Na een turbulente tijd gaat Nieuwe Lijn-lijsttrekker Albert Vos met een trots gevoel de verkiezingen in. De huidige zes zetels behouden lijkt hem niet waarschijnlijk. “We hopen dat we de schade beperkt kunnen houden. Drie of vier zetels is tamelijk reëel. Maar ik hoop op vijf.”
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 19.30 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Epe, uitgezonden door RTV 794.
Zie ook: GLD Stemt