Achterhoek

D66-lijsttrekker weggesneden uit verkiezingsposter

De bewuste banner zonder Loes ten Dolle.
De bewuste banner zonder Loes ten Dolle. © Twitter
WINTERSWIJK - Verkiezingsposters in de Achterhoek die in de sloot belanden, worden beklad of overgeplakt met posters van Forum voor Democratie. In Winterswijk kan het nog gekker, de afbeelding van D66-lijsttrekker Loes ten Dolle is zelfs compleet uit een banner gesneden. De banner is door de gemeente inmiddels vervangen door een nieuwe, mét Ten Dolle erop.
Ze wil er zelf niet te veel ophef over maken en hoopt dat het vandalisme een positieve uitwerking heeft op de opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik hoop écht dat mensen hierdoor gaan inzien hoe belangrijk het is om te gaan stemmen", zegt Ten Dolle. "Dit laat zien hoe hard de tijd is waarin we leven en hoe belangrijk het daarom is om te stemmen."
Haar afbeelding is uit een banner gesneden en uit een ander doek is alleen het logo van D66 weggesneden. "Ik denk ook dat het niet tegen mij, maar tegen mijn partij is gericht", aldus Ten Dolle, die de dader op Twitter uitnodigt voor een kop koffie. "Ik ben heel benieuwd waarom iemand zoiets doet. Waar komt dat vandaan? Waarom zijn ze zo boos? Nu kan ik er niks mee."
D66-lijsttrekker Loes ten Dolle.
D66-lijsttrekker Loes ten Dolle. © REGIO8

Aangifte

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk spreekt op Twitter van 'abnormaal gedrag'. "Ik heb begrepen dat er aangifte wordt gedaan, de banners zijn eigendom van de gemeente", aldus Ten Dolle.
Ook de Winterswijkse wethouder Henk Jan Tannemaat is het doelwit. Op posters wordt verwezen naar een tv-uitzending van Powned waarin Tannemaat uitleg geeft over de kwestie rond het bevrijdingsfestival van 2019 in Winterswijk. Er werd destijds niet het Wilhelmus gespeeld tijdens de ‘Internationale Viering van de Vrijheid’ in Winterswijk, omdat het spelen van het volkslied ‘niet gepast’ zou zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst met de oosterburen erbij.
"Dat is helemaal erg", reageert Ten Dolle. "Waar is het fatsoen gebleven? Als je het met iemand niet eens bent, stem er dan niet op, maar ga niet zulke dingen doen. Ik ben nog weggesneden, maar dit is een opzettelijke lastercampagne."

Bekladdingen op andere plaatsen

Niet alleen in Winterswijk is een verkiezingsposter vernield. In Beuningen hebben onbekenden ook verkiezingsborden beklad of er nieuwe posters overheen geplakt, die niet afkomstig zijn van lokale partijen.
Ook zijn posters van D66 in Nijmegen beplakt met tape, waardoor de verkiezingsleus niet 'Laat iedereen vrij, maar niemand vallen' veranderd is in 'Laat iedereen maar vallen'.
Het vernielen of bekladden van verkiezingsposters is strafbaar, omdat het valt onder vandalisme. Het probleem is echter vaak dat niet bekend is wie er achter de bekladdingen en vernielingen zit.