Rijk van Nijmegen

Amerins (18) stemt samen met haar voorbeeld minister Jetten

De minister en Amerins bij het stembureau
De minister en Amerins bij het stembureau © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Rob Jetten meldde zich maandagochtend in Groesbeek om zijn stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De minister voor Klimaat en Energie deed dat in gezelschap van de 18-jarige Amerins Huck.
"Onwijs leuk om samen met haar te stemmen. Amerins is afgelopen weekend achttien geworden en maakt meteen gebruik van haar stemrecht. En ze is ook kandidaat-raadslid voor de gemeente Berg en Dal."
Kijk hoe Rob Jetten en Amerins Huck samen gaan stemmen in Groesbeek:
Amerins (18) stemt samen met haar voorbeeld minister Jetten
Voor Amerins was het heel bijzonder om samen met de minister te gaan stemmen. "We wonen in hetzelfde dorp en zelfs in dezelfde straat. Hij is echt een voorbeeld. Hij heeft ook bij de gemeente Berg en Dal gezeten en is daarna landelijk gegaan."

Droom landelijke politiek

Amerins begon al jong in de politiek. "Ik ben nu ongeveer een jaar lid van D66. Ik woon in Beek en mocht op de lijst staan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik wil eerst gaan studeren en tegelijkertijd wel meer proberen om de politiek in te gaan. En mijn droom is landelijke politiek."
Een selfie met de minister
Een selfie met de minister © Omroep Gelderland
De minister koos om meerdere redenen om zijn stem al zo vroeg uit te brengen in Groesbeek. "Ik ben een trotse inwoner van de gemeente Berg en Dal, dus ik dacht: ik ga meteen op maandagochtend. Want in Den Haag is het druk met veel aandacht voor de Oekraïne-oorlog. Vanuit mijn verantwoordelijkheid als minister ook de impact op de energieprijzen. Dus ik ben meer in Den Haag deze week dan normaal het geval is."

Jong in gemeenteraad

Jetten maakte op 22-jarige leeftijd al carrière op lokaal niveau. "In 2010 woonde ik nog in Nijmegen. Ik was student en lijsttrekker voor D66. Ik heb daarna zeven jaar in de gemeenteraad gezeten met heel veel plezier. Ik heb daar echt gezien hoe superbelangrijk lokale politiek is. Goede kinderopvang, mensen begeleiden naar werk, het isoleren van huizen, echte thema's die er toe doen die spelen lokaal. We maakten vroeger weleens grapjes dat de gemeenteraad over stoeptegels gaat. Dat gaan ze ook, maar ook over hele belangrijke keuzes. Thema's die mensen direct raken."