Achterhoek

Jisca wacht al tweeënhalf jaar in een caravan op een sociale huurwoning

Jisca woont al tweeënhalf jaar in een caravan terwijl ze wacht op een sociale huurwoning
Jisca woont al tweeënhalf jaar in een caravan terwijl ze wacht op een sociale huurwoning © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het aantal mensen dat in Doetinchem op zoek is naar een sociale huurwoning is de afgelopen jaren flink gegroeid. Als je staat ingeschreven duurt het gemiddeld één jaar en negen maanden voordat je daar een sociale huurwoning vindt. De 22-jarige Jisca Veenhuis wacht al tweeënhalf jaar in een caravan op een geschikte woning.
“Ik heb een tijdje samengewoond, maar ben daarna weer thuisgekomen bij mijn ouders”, vertelt de Achterhoekse. “Maar ik heb katten en die mogen bij hun niet naar binnen.” Samen met haar ouders bedacht Jisca een noodoplossing. Tijdelijk wonen in een caravan op de oprit. “Het zou voor een half jaartje zijn, totdat ik een eigen woning zou hebben”, zegt Veenhuis. “Dat half jaartje is inmiddels tweeënhalf jaar geworden.”
Kijk hoe Jisca in de caravan woont:
Jisca wacht al tweeënhalf jaar in een caravan op een sociale huurwoning

'Het is niet praktisch en heel veilig wonen'

Hoewel het wonen in een caravan voor Jisca niet ideaal is, heeft ze er wel haar eigen plekje van gemaakt. “Het was even leuk en voelde als vakantie, maar in de winter merk je ook dat het heel koud is”, zegt ze. “De deur is hier al eens dichtgevroren. Het geeft mij ook wel een onveilig gevoel. Een caravan, daar ben je zo in. Het is niet praktisch en heel veilig wonen."
De Achterhoekse heeft allerlei pogingen gedaan om een geschikte sociale huurwoning te vinden. “Ik heb geprobeerd om een studentenkamer te krijgen, maar daar kom je vrijwel niet in met katten. “Daarnaast kijk ik ook elke dag op Thuis in de Achterhoek, Huurzone en Funda. Eigenlijk wat je kan proberen, heb ik wel geprobeerd.”

'Veel te weinig sociale huurwoningen'

Politieke partijen zien het probleem van de wachtlijsten voor een sociale huurwoning ook. “Ze zeggen dat er gebouwd wordt naar behoefte, maar je ziet gewoon dat er veel te weinig sociale huurwoningen zijn”, zegt Jasper Knipping van de SP Doetinchem. “Daar zit de krapte het meest en daar zal ook het meest voor gebouwd moeten worden.”
Knipping vindt dat de verplichte dertig procent te bouwen sociale huurwoningen voor woningcorporaties verhoogd moet worden. “En of het dan 35, 40 of 50 procent moet zijn, dat is dan nog even nader te bekijken.”
Volgens het CDA moet het ook financieel haalbaar blijven voor een projectontwikkelaar om te blijven bouwen. “Want als een projectontwikkelaar stopt met bouwen, dan hebben we nog een veel groter probleem”, zegt Jeroen Berends van het CDA Doetinchem. “Bij elk project is het op dit moment al zo dat minimaal twintig procent sociale huur of sociale koop is, dus hoe meer er gebouwd wordt hoe beter het ook voor die doelgroep is.”

'Ik hoop dat ik een keer de gelukkige ben'

Jisca vindt het belangrijk dat er woningen komen voor mensen die niet een budget van duizend euro in de maand te besteden hebben. “De grootste groep die woningen zoeken zijn jongeren met een kleiner budget of mensen die net zoals ik in de ziektewet zitten”, zegt ze. “Ik hoop dat ik gewoon een keer de gelukkig ben en word uitgeloot. Dat ik mijn eigen veilige plekje heb.”
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Doetinchem verzorgt REGIO8 in samenwerking met Omroep Gelderland een verkiezingsdebat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan vanaf 19.30 uur naar het verkiezingsdebat van Doetinchem.