Gelderse Vallei

In deze kerk kan je stemmen: 'Door Oekraïne is dit bijzonder'

De Grote Kerk in Wageningen dient als stembureau
De Grote Kerk in Wageningen dient als stembureau © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Op de stoep voor de Grote Kerk in Wageningen is de Oekraïense vlag gekrijt met de leus 'Stop War'. Pal ernaast zie je een stembureau, vlag en bord. De kerk is één van de gebouwen waar je sinds maandag kan stemmen. Volgens voorzitter Frits Huijbers van het stembureau is dat bijzonder omdat je stemt op een plek die tot twee keer toe is verwoest door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"Dat je ziet waar oorlog is geweest, dat er wederopbouw was en dat je ook weer democratie in je land kunt hebben. Vandaar dat dit een bijzondere plek is om nu te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen", zegt Huijbers.
Behalve de krijttekeningen met de Oekraïense kleuren geel en blauw, zie je ook in Wageningen dat de Oekraïense vlag wappert op meerdere plekken in het centrum en bij het gemeentehuis.

Capitulatiebespreking in Wageningen

Huijbers is trots dat de herbouwde kerk nu dient als stembureau. De capitulatiebespreking was de overgavebespreking op 5 mei 1945 in Wageningen tussen de geallieerden en de Duitse troepen in Nederland.
Op 5 mei vieren we dat we in ons land in vrijheid leven. We staan stil bij het belang van vrijheid. Hier zie je hoe Omroep Gelderland in 2020 verslag deed van deze viering.
In dit glas-in-loodraam in de kerk is een oorlogstafereel nagebootst
In dit glas-in-loodraam in de kerk is een oorlogstafereel nagebootst © Omroep Gelderland
Stemgerechtigden stemmen met verschillende thema's in hun achterhoofd. Zo is de een bezig met woningnood. De ander met de toekomst voor studenten. Een dame in de kerk in Wageningen vindt dat er meer aandacht moet zijn voor vrouwen en weer een ander stemt vanwege het milieu op een specifieke partij.

Maandagochtend rustig bij stembureaus

Drie dagen op rij kan er gestemd worden, maar op veel stembureaus liep het maandagochtend nog niet storm. "Het druppelt hier binnen. Mensen op leeftijd, maar ook studenten komen een stem uitbrengen", aldus Huijbers in de Grote Kerk.
In Harderwijk kunnen mensen bij het station in een portakabin stemmen en daar was het maandag in de vroege ochtend ook niet druk. Voorzitter Hans Nienhuis van het stembureau: "De eerste kiezer stond om vijf voor zes in de ochtend klaar. Vervolgens kwam er nog iemand een stem uitbrengen. Verder is het rustig."
Een man brengt zijn stem uit op het station in Harderwijk
Een man brengt zijn stem uit op het station in Harderwijk © Omroep Gelderland