Arnhem en omstreken

'Het was een zooitje', bezoekers motorfestijn parkeren op afgesloten snelwegafrit

Auto's in de berm bij de A50
Auto's in de berm bij de A50 © Persbureau Heitink
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft zondag handhavers afgestuurd op de afgesloten afrit van de A50 bij Schaarsbergen. Die afrit stond namelijk vol met tientallen geparkeerde auto's. Bezoekers van de Dutch Masters of Motorcross op Motorsportpark Gelderland-Midden hadden daar hun voertuigen geparkeerd, constateerde de burgemeester zondagochtend zelf.
Voor het eerst in twee jaar tijd streed de Nederlandse motorsport tegen elkaar op het motorcrossterrein, vlakbij de A50. Maar Rijkswaterstaat was niet van het evenement op de hoogte en schrok zich een hoedje. "Op de snelweg die is afgesloten zijn wegwerkers bezig met werkzaamheden, en die moeten veilig hun werk kunnen doen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Om te voorkomen dat automobilisten straks bij hun vertrek de A50 op zullen rijden, plaatsen we nu hekken en pionnen."
Auto's blokkeerden brandgangen
Auto's blokkeerden brandgangen © Persbureau Heitink

'Organisatie werd overvallen'

De vraag rees of er wel een vergunning was voor het evenement. "Natuurlijk hebben we een vergunning, we hebben alles op orde. We hebben ook verkeersregelaars ingezet", benadrukt Dik van Wikselaar van het Motorsportpark desgevraagd, nadat hij zich excuseert. "Sorry voor deze overlast, we zorgen dat het netjes wordt opgelost. Men is niet over de A50 gekomen, en zal ook niet over de afgesloten A50 vertrekken. Deze toestroom hadden we zelf ook niet verwacht. Normaal gesproken is er genoeg ruimte op het eigen terrein."

'Het was een zooitje'

Burgemeester Marcouch laat uitzoeken of er een evenementenvergunning was en of zo'n evenement daar past. "Als het goed is heeft de organisatie een omgevingsvergunning met daarin een paragraaf voor hoeveel evenementen per jaar zijn toegestaan. Ik laat uitzoeken of er daarnaast ook een evenementenvergunning is aangevraagd. Als organisatie hoor je zo'n toestroom in te calculeren. Toen ik vanmorgen kwam kijken waren er ook geen verkeersregelaars. Die kwamen pas nadat ik had geconstateerd dat het er een zooitje was."
De snelweg is afgesloten voor wegwerkzaamheden, Rijkswaterstaat vreesde dat automobilisten de snelweg op zouden rijden.
De snelweg is afgesloten voor wegwerkzaamheden, Rijkswaterstaat vreesde dat automobilisten de snelweg op zouden rijden. © Persbureau Heitink
Van Wikselaar bestrijdt dat. "We hebben 's ochtends vijf verkeersregelaars ingezet. Toen de wedstrijd begon, zijn die weggegaan. Na afloop hebben de verkeersregelaars alles in goede banen geleid. Dat verliep heel soepel. Er is niks gebeurd."

Evenement geslaagd

Foutparkeerders die eventueel een bon kregen, hebben wel een mooie dag gehad. Wikselaar: "Het is een prachtig evenement geworden na twee jaar wachten. Echt genieten." Hij baalt dan ook van de negatieve publiciteit.
De burgemeester piekert er echter niet over het foutparkeren door de vingers te zien. "Het is hinderlijk en gevaarlijk en het hoort gewoon niet. Elke automobilist weet dat", aldus Marcouch. Hoeveel bonnen er precies zijn uitgedeeld weet de burgemeester zondagmiddag niet.
Bij de start van een autotoertocht voor supercars bij vliegveld Teuge is zaterdag een tiental bestuurders op de bon geslingerd.