Stedendriehoek

Solidaire mensen willen niet stoppen met zingen voor vrede

Ongeveer 400 mensen wilden op de Dag van Solidariteit in Zutphen niet stoppen met het zingen van vredeslied Dona Nobis Pacem
Ongeveer 400 mensen wilden op de Dag van Solidariteit in Zutphen niet stoppen met het zingen van vredeslied Dona Nobis Pacem © Uit video van De Muzehof in Zutphen
ZUTPHEN - Deze zaterdag was het de Europese dag van 'Gemeenten voor Solidariteit met Oekraïne'. Dat betekende een keur aan acties in de provincie waarmee dorpen en steden hun hart voor de mensen laten spreken die op de vlucht sloegen voor de oorlog in Europa's oosterbuurland.
In Zutphen verzamelden zich ongeveer 400 mensen om samen met koor Zutphen Zingt Werelds te zingen bij de Wijnhuistoren. Burgemeester Annemieke Vermeulen zorgde voor een moment stilte. Bij de toegift met het Dona Nobis Pacem wilden de verzamelde mensen niet stoppen met zingen.
Bekijk dat prachtige moment hier:
400 mensen willen in Zutphen niet stoppen met zingen voor vrede: Dona Nobis Pacem
Op de Heelweg in Dinxperlo tegen de grens met Duitsland in de Achterhoek vormden Nederlanders en Duitsers samen een grensoverschrijdend menselijk lint, met kaarsen en fakkels in hun. Ondertussen luidden de klokken in het dorp.
Duitsers en Nederlanders vormen een grensoverschrijdend lint van solidariteit met Oekraïners bij Dinxperlo
Duitsers en Nederlanders vormen een grensoverschrijdend lint van solidariteit met Oekraïners bij Dinxperlo © NewsUnited 112 Achterhoek
In Arnhem op het Airborneplein bij de John Frostbrug klonk zaterdagochtend 'All you need is love' van de Beatles. "Bewust gekozen", zegt de zangeres: "Make Love not war. Laten wij elkaar helpen waar dat kan en laten wij elkaar met liefde omarmen."

Hart van Bloemen

Met uitzicht op het Airborneplein staat een hart dat gemaakt is van bloemen. Het is geplaatst door bloemenveiling Plantion. "Muziek en bloemen staan ergens voor." zegt Jill Hulzinga van de organisatie. "Deze plek is ook een mooie link met de tweede wereldoorlog en alle andere oorlogen dus als ik hier zo sta voel ik mij enorm verbonden met de mensen in Oekraïne"
Op de Dag van Solidariteit klonk in Arnhem muziek bij de historische brug, in Elburg kwam men samen en in Velp werd geld ingezameld.
Op de Dag van Solidariteit klonk in Arnhem muziek bij de historische brug, in Elburg kwam men samen en in Velp werd geld ingezameld. © Omroep Gelderland

Samen stoppen

Een oudere man zingt uit volle borst het Beatlesnummer mee. Ook voor hem zit er een duidelijke boodschap aan vast: "Omdat iedereen kan bedenken dat wat er nu aan de hand is gewoon niet goed is en dat wij allemaal ons best moeten doen om er een einde aan te maken. Het moet gewoon stoppen."

Veertig vluchtelingen

Op het plein naast het raadhuis van Elburg komen vandaag Elburgers en veertig vluchtelingen bij elkaar. Zij kunnen niet veel meer doen dan hun stem laten horen. En luisteren naar het volkslied van Oekraïne. Daarbij moeten een aantal aanwezigen huilen.
Alle veertig Oekraïners zijn opgevangen in Elburg. En op dit moment zijn vrijwilligers onderweg om nog meer vluchtelingen zelf op te halen. Er is veel waardering voor de acties van Elburgers." Ik had nooit gedacht dat ik zo zou worden opgevangen." zegt Yana Armoot via een tolk. En haar man Ahmad laat in het Engels graag weten hoe ook hij verrast is door de opvang: "Ik zou graag willen zeggen dat ik alleen maar dankbaar kan zijn. Heel erg bedankt voor de opvang."
In Elburg kwam men samen met 40 ontheemde mensen uit Oekraïne
In Elburg kwam men samen met 40 ontheemde mensen uit Oekraïne © Omroep Gelderland

Speeltuin zamelt geld in

Ook bij een speeltuin in Velp staat vandaag alles in het teken van hulp aan Oekraïne. Zo kost een kwartiertje los gaan op een springkussen vandaag € 0,50. Verder is er een rommelmarkt en worden er lege flessen ingezameld. De hele opbrengst is voor Giro 555.