Stedendriehoek

Plastic container in de ban? 'Apeldoorn is voorloper afvalscheiding'

Adjunct-directeur Huub Vervoorn van Circulus
Adjunct-directeur Huub Vervoorn van Circulus © Omroep Gelderland
APELDOORN - De oranje plastic container heeft zijn beste tijd gehad. Tenminste, als het aan enkele politieke partijen in Apeldoorn ligt. Onder meer de SP en Gemeentebelangen denken dat nascheiding van thuisafval door machines beter is voor het milieu én onze portemonnee.
En dat terwijl Apeldoorn voorloper is op het gebied van afvalscheiding. Huub Vervoorn is adjunct-directeur van Circulus, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het huishoudelijk afval in onder meer Apeldoorn en acht andere gemeenten in Gelderland. Hij spreekt zelfs van een "voorbeeldgebied".
Waarom zijn Apeldoorners zo goed in afval scheiden?
"In Apeldoorn wordt 80 procent van het afval gescheiden. In de rest van ons gebied is dat ruim 75 procent. Dat hoge percentage heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zijn het natuurlijk goed willende mensen die bereid zijn om daadwerkelijk aan huis te scheiden. Maar ook de voorzieningen voor inzameling zijn op het goede niveau. Daarnaast speelt de prijsprikkel mee. Sinds 2004 moet je betalen voor het restafval; dus de vervuiler betaalt. En dat werkt."
Bekijk hier waarom Apeldoornse politiek tegen het huidige afvalsysteem is:
Apeldoorns plastic bij restafval? 'Weg met die plastic bak'
Hoeveel PMD (plastic, metaal & drankkartons) wordt er gescheiden ingezameld?
"In Apeldoorn is dat meer dan 50 kilo per persoon per jaar. Het gemiddelde in onze regio ligt op 42 kilo per persoon. Een aanmerkelijk deel daarvan wordt gerecycled."
Plastic bij het restafval gooien, en na inzameling scheiden. Daarvoor pleiten politieke partijen in Apeldoorn. Wat vindt u daarvan?
"Het blijft jammer dat enkele politieke partijen zo te hoop lopen tegen bronscheiding van het PMD. Het gebruik van plastic moet echt minder worden. Ook moet het design van verpakkingen beter op recycling afgestemd worden. Recycling aan de bron levert beter recyclebaar materiaal op. Aan recycling zelf kan ook nog veel verbeterd worden. Dat zijn de grote maatschappelijke en politieke issues. Voor ons betekent dat: bronscheiden waar het kan, dat is een breed gedragen gedachte. Laten we de discussie over welke techniek voor scheiding gebruikt moet worden vooral over aan degenen die daar de kennis van hebben. En voor ogen houden dat dat per gemeente (service, kosten, soort heffing) kan verschillen."
Plastic afval wordt gratis opgehaald
Plastic afval wordt gratis opgehaald © Omroep Gelderland
Hoeveel zou nascheiding Apeldoorners opleveren?
"Er zit nog ongeveer 8 procent aan PMD in het restafval. Als je kijkt naar nascheiding, dan zou daar een kans liggen. Het zou een prima aanvulling kunnen zijn. Als je alleen aan nascheiding zou doen, heb je meer kilo's aan afval. Bij ons is nascheiding niet goedkoper, zoals partijen beweren. Misschien wel op andere plekken, zoals in het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld. Omdat het daar ingewikkelder is om voldoende containers bij huizen te hebben. Maar dat is een politieke keuze."
Bij nascheiding gaat alle PMD en restafval in één bak. Dat wordt afgevoerd naar een verbrandingsinstallatie. Voor het verbranden is er een installatie dat PMD eruit haalt. Papier en GFT en dergelijke blijft apart.
Je hoort vaak: 'Waarom afval scheiden? Straks wordt alles toch weer op één hoop gegooid.'
"Dat is onzin. Dat is echt een broodje aap-verhaal. Ik wil vooral mensen uitnodigen om eens op een open dag te komen kijken. Want dan zie je dat we echt alles zorgvuldig apart houden. We hebben overal andere verwerkers voor."
Wordt Apeldoorns afval verscheept naar derdewereldlanden?
"Dat gebeurt zeker niet met ons afval. Overigens uit de hele regio niet."
Nog één keertje dan: wat mag er nou wel en niet in die PMD-bak?
"Dat kun je niet vaak genoeg vertellen. Kunststof en metalen verpakkingsmaterialen en drankenkartons mogen in de oranje bak. De meest gemaakte fout is dat er harde plastics in gedaan worden. Dus emmers en tuinstoelen en dergelijke. Plastic is plastic, denken mensen dan. Maar dat hoort echt niet in de PMD-container. En piepschuim hoort er ook niet in. Deze dingen kun je gratis brengen naar de milieustraat."