Gelderse Vallei

Nigeriaanse vluchteling uit Oekraine: 'Ik wil bij Ajax voetballen'

HARSKAMP - De 27-jarige Ebel Ekih is een Nigeriaanse vluchteling uit Oekraine. In Harskamp is er weer zaalvoetbal voor de vluchtelingen en de Harskampers, net zoals eerder voor de Afghanen.
Een dertigtal vluchtelingen is vrijdagavond een lekker potje zaalvoetbal in sporthal De Spil aan het spelen. Allemaal verschillende nationaliteiten. Daaronder twee jonge Oekraïners. Die kunnen geen woord buitenlands. En de verslaggever geen woord Oekraïens, dus een gesprek zit er deze avond even niet in. Maar Ebel Ekih spreekt Engels en heeft een bijzonder verhaal. "Zes jaar geleden vertrok ik uit Nigeria naar Oekraïne", vertelt de boomlange Ebel, "ik wilde daar voetballen, maar er was niet genoeg geld om mij te betalen."

'Ik heb veel uitgebrande huizen gezien en veel doden'

In Nigeria speelde Ebel als professioneel voetballer in de derde divisie. Vanwege de oorlog vluchtte hij vanuit Oekraïne, via Hongarije en Oostenrijk naar Nederland. Vandaag kreeg hij bericht dat een goede vriend uit Guinee om het leven kwam in Oekraïne toen hij bedolven werd onder het puin van een ingestort huis bij een bominslag.
De oorlog in Oekraïne staat Ebel nog op het netvlies. "Ik heb veel uitgebrande huizen gezien en veel doden." Volgens Ebel is hij tijdens zijn vlucht overal goed behandeld. Wat zijn zijn plannen nu? "Ik wil hier blijven en bij Ajax voetballen."
Verslaggever George Borghouts sprak ook met de organisator van het zaalvoetbal in Harskamp, Bas Sturm:
Bas Sturm over zaalvoetbal met Harskampers