Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Bruls, Heerts en Marcouch in gesprek over oorlog en verkiezingen: 'het wordt echt heel erg spannend'

Ahmed Marcouch (links) en Ton Heerts (rechts) schoven samen met Hubert Bruls aan bij GLD Stemt.
Ahmed Marcouch (links) en Ton Heerts (rechts) schoven samen met Hubert Bruls aan bij GLD Stemt. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gemeenteraadsverkiezingen in de tijd van oorlog. Mensen worden geacht om vanaf 14 maart naar de stembus te trekken, maar zijn ze wel bezig met lokale politiek nu er oorlog in Europa is? GLD Stemt sprak er vrijdag over met burgemeesters Hubert Bruls, Ton Heerts en Ahmed Marcouch.
Bruls (CDA), Heerts (PvdA) en Marcouch (Pvda) zijn niet alleen de burgemeesters van de grootste gemeenten in Gelderland, maar ook de voorzitters van de drie Gelderse veiligheidsregio's.

'Democratie is een werkwoord'

Aan tafel gaat het over het vertrouwen in de politiek. Volgens Heerts is belangrijk om dat bespreekbaar te maken. In zijn antwoord betrekt hij meteen de Russische invasie in Oekraïne. "We moeten de waarde ervan zien. Iets verder weg is het oorlog. Ik denk dat veel mensen heel graag zouden willen stemmen voor vrijheid", zo vertelt hij. "Democratie is een werkwoord. Daar moet je aan werken. We proberen mensen wakker te schudden dat ze echt moeten stemmen."
De burgemeesters gingen in gesprek.
De burgemeesters gingen in gesprek. © Omroep Gelderland

'We moeten stoppen met nuilen'

Vervolgens wordt Bruls gevraagd of het niet gek is om in deze tijd van oorlog te stemmen over afval en hondenpoep. "Ik vind het helemaal niet gek", reageert Bruls. "Het illustreert juist hoe goed we het hier hebben en dat we moeten stoppen met nuilen. Ik ben hoopvol over de opkomst. In Nijmegen was de opkomst vier jaar geleden juist hoger dan tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Toen was er nationaal veel minder discussie. Juist als er nationaal belangrijke dingen spelen, en die spelen de afgelopen twee jaar, komen er meer mensen stemmen. Dus ik ben hoopvol."

'Geëmotioneerd en betrokken'

Marcouch wordt gevraagd naar de vluchtelingenopvang in de veiligheidsregio's. Wat is het effect daarvan op de verkiezingen? "Ik denk niet dat er per se effect is op de verkiezingen", reageert Marcouch. "Maar het laat wel zien dat veel van wat voor ons vanzelfsprekend is, zoals veiligheid, vrijheid, en een dak boven het hoofd, er niet voor iedereen is. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen in onze regio zich er heel erg van bewust zijn dat heel veel mensen gedwongen huis en haard hebben verlaten. Je ziet dat onze inwoners geëmotioneerd en betrokken zijn. Ik krijg mail van mensen die hun huis beschikbaar stellen. Tegelijkertijd zien we dat in heel Gelderland plekken beschikbaar worden gemaakt."
Tot slot vreest Bruls nog dat de situatie rondom de opvang van vluchtelingen 'lelijk' wordt. "Het wordt echt heel erg spannend. We hebben al een grote opgave met mensen die in onze azc's zitten. Mensen die niet uit Oekraïne komen, moeten we ook een plek geven. Daarnaast hebben we al een huisvestingsvraag waar we mee zitten. We moeten een afweging maken, ook als er onvrede is en het niet mooi wordt."
De burgemeesters spraken nog lang door over de kwesties. Bekijk hieronder de rest van de uitzending van GLD Stemt.
GLD Stemt