Rijk van Nijmegen

Oekraïense vluchtelingen mogen van Beuningen niet op vakantiepark blijven

Mensen uit Oekraïne vluchten massaal de grens over.
Mensen uit Oekraïne vluchten massaal de grens over. © ANP
EWIJK - Twee Oekraïense gezinnen die nu op vakantiepark 't Broeckhuys in Ewijk verblijven, moeten mogelijk weer vertrekken omdat hun verblijf niet strookt met het bestemmingsplan van het park. Volgens de gemeente Beuningen is permanente bewoning niet toegestaan. "Het park moet toeristisch blijven."
Het park stond voorheen bekend als vakantiepark de Groene Heuvels. Vrijdag ontving de redactie van Omroep Gelderland een link naar een opvallende petitie. Daarin wordt de gemeente Beuningen verzocht twee 'gezinnen met jonge kinderen uit Oekraïne zolang als nodig' in vakantiehuisjes te laten verblijven. Volgens de petitie moeten de gezinnen van de gemeente over enkele dagen uit de woning en zich aanmelden bij de vluchtelingenorganisatie.
Op onderstaande kaart zie je waar Gelderse gemeenten opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen hebben ingericht voor zover we nu weten. Tik of klik om details te bekijken. Let op: je kunt mensen hier niet zomaar naartoe verwijzen. De locatie in kwestie is mogelijk al vol.

'Hypocriete actie'

"Een hypocriete actie van de gemeente Beuningen, die notabene met de Oekraïense vlag prijkt bij het gemeentehuis", zo is er te lezen. De makers van de petitie, die zich 'Help Oekraïne' noemen, zeggen dat de woningen normaal leeg staan en noemen het besluit 'onmenselijk'. Ze verzoeken de gemeente Beuningen om de regels voor verblijf in vakantiehuisjes te versoepelen voor oorlogsslachtoffers.
Volgens de tipgever bestaan de families uit twee moeders en kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 20 jaar. De vaders zouden in Oekraïne zijn gebleven om het land te verdedigen. Het gebruik van het vakantiehuisje zou 'kosteloos' en voor 'onbepaalde tijd zijn'.

'Keihard besluit'

Eigenaar van het huisje is Beuningenaar Hans Cobussen. Hij spreekt bij RN7 van "een keihard besluit". Het vakantiehuisje werd niet gebruikt, dus een mooie plaats om de vrouwen en kinderen tijdelijk op te vangen, dacht Cobussen. “Ik heb ze opgehaald in Nijmegen. Toen we in Beuningen langs het gemeentehuis reden, heb ik ze gewezen op de grote Oekraïense vlag die daar hangt,” vertelt Cobussen. Hij verwachtte dan ook dat Beuningen de nieuwelingen warm zou ontvangen.

'Eigenaar heeft regels overtreden'

Een woordvoerder van gemeente Beuningen bevestigt dat de eigenaar van de huisjes verzocht is om de woningen na tien dagen leeg te hebben. "Er is een landelijke route voor deze mensen", zegt de woordvoerder. "Ze moeten zich officieel melden en gaan dan naar een opvanglocatie. Alleen als iemand mensen wil opvangen in zijn of haar eigen thuis, het hoofdverblijf, hoeven vluchtelingen zich niet te melden. Een recreatiewoning bedoeld voor verhuur valt daar niet onder."
Toch mag iemand in Nederland volgens de wet maanden gebruik maken van een recreatiewoning vóór het als vaste verblijfplaats wordt aangemerkt. Waarom kan dat nu niet?
"Dat komt doordat de eigenaar van de huisjes in het verleden de regels heeft overtreden", legt de woordvoerder uit. "Toen heeft hij 26 recreatiehuisjes als woning aan arbeidsmigranten verhuurd, terwijl permanente bewoning niet is toegestaan. Dat heeft hij ook lang volgehouden. Met die zaak is de gemeente lang bezig geweest. Daarom geldt nu een last onder dwangsom. Bij niet-recreatief gebruik moeten de huisjes na tien dagen leeg zijn. Het park moet recreatief vitaal zijn. Het is bijna lente en het park moet toeristisch blijven."

Handhaven

Betekent dit ook dat de gemeente de Oekraïense gezinnen uit de huisjes gaat laten verwijderen?
"De lijn is dat het niet is toegestaan en dus moet er gehandhaafd worden. Maar het is nog te vroeg voor een concreet antwoord over hoe handhaving er uitziet. We zijn in overleg over hoe we samen tot de beste oplossing kunnen komen", besluit de woordvoerder.
In Sporthal De Tinnegieter in Beuningen wordt momenteel een noodopvang voor 250 vluchtelingen gerealiseerd. Deze moet binnenkort opengaan.
Het vakantiepark kwam al eerder in het nieuws omdat permanente bewoners de recreatiewoningen moesten verlaten.

Zie ook: