Gelderse Vallei

Wie heeft een mooi plekje voor de megapuzzel van Jan?

Jan en zijn puzzel.
Jan en zijn puzzel. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Barnevelder Jan Jonkvorst maakte in twee jaar zonder voorbeeld een megapuzzel van 33.600 stukjes en trok daarmee flink wat aandacht. Nu staat Jan voor de volgende uitdaging, want na lang nadenken wil hij de puzzel eigenlijk niet terug in de doos stoppen. "Ik zoek een organisatie die 'm aan de muur wil hangen. Dus: wie wil mijn puzzel hebben?"
Trots staat Jan naar zijn creatie te kijken. "Veel Barnevelders zijn deze week langs geweest om naar de puzzel te kijken. Eigenlijk zeiden ze allemaal: 'waarom zou je die puzzel weer terug in de doos stoppen?' Aanvankelijk wilde ik dat ook doen, maar eigenlijk hebben ze wel een punt. Het is een prachtige plaat, een soort huzarenstukje. Dat hoort niet in een doos. Het is eigenlijk ook een beetje zonde van het werk."
De puzzel heeft wel wat weg van het paradijs, vindt Jan
De puzzel heeft wel wat weg van het paradijs, vindt Jan © Omroep Gelderland

'Komt wat bij kijken'

En dus is Jan op zoek naar een organisatie die de puzzel mooi aan de muur wil hangen. "Er komt natuurlijk wel wat bij kijken. De afmetingen van de puzzel zijn 1,57 meter bij 5,70 meter. Er moet ook nog een soort lijst omheen en de puzzel moet gelijmd worden. Ik weet niet zo goed hoe we dat moeten aanpakken, maar samen komen we vast een heel eind", lacht Jan.
Zelf denkt hij aan een seniorentehuis, een (kinder)ziekenhuis of een jeugdclub die het pronkstuk weg kan hangen. "Als het in de regio kan zijn, is het natuurlijk nog leuker, want dan kan ik ook zelf nog een keer langs komen op de fiets."

'Ruimte'

De puzzel ligt nu in de garage van het huis, maar daar kan de plaat niet blijven liggen. "Ik heb de ruimte ook weer nodig. Op een gegeven moment moet zo'n ding natuurlijk ook weer weg", legt hij uit. Jan hoopt op veel reacties, zodat hij een mooi doel uit kan zoeken voor het doel.
Twee weken geleden gingen we bij Jan langs toen de puzzel af was:
Puzzelexpert Jan draait zijn hand niet om voor een megapuzzel