Gelderse Vallei

De Struik-fabriek sluit: ben je als werknemer verplicht mee te verhuizen?

De fabriek van Struik gaat na tientallen jaren dicht.
De fabriek van Struik gaat na tientallen jaren dicht. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - De sluiting van de Struik-fabriek bij Voorthuizen is een hard gelag voor de circa 160 mensen die er werken. Volgens eigenaar Zwanenberg Food Group zijn ze meer dan welkom bij de fabrieken in Oss en Raalte, maar wat als ze helemaal niet willen meeverhuizen? "Je wil niet de zweep erover leggen."
De fabriek in Voorthuizen staat er al sinds 1950 en sommige mensen werken er al tientallen jaren. Maar nu moet 'ie dicht, omdat de productiekosten te hoog zouden zijn opgelopen. Een deel van het werk in Voorthuizen, de productie van knakworsten en soepen, wordt verplaatst naar de vestiging in Oss - zo'n 80 kilometer verderop. Dat is, als het verkeer meezit, ongeveer een uur rijden.
In Voorthuizen werken zo’n 160 mensen, van wie honderd man productiepersoneel. Volgens Peter de Ridder van vakbond CNV heeft de werkgever een overzicht gemaakt van welke functies allemaal ‘overgeheveld’ kunnen worden naar Oss of Raalte, waar ook fabrieken van Zwanenberg staan.
Voor dat overzicht is volgens hem gekeken naar het woonadres van medewerkers. “Daarbij is een straal van 70 kilometer genomen, mensen die binnen een uur rijden van Oss of Raalte wonen. Dan gaat het nog om een redelijk aantal die in aanmerking komt”, aldus de vakbondsman. Hoeveel het er precies zijn, kan hij niet zeggen.
Hoe meer er meegaan, hoe beter
Bij Zwanenberg zeggen ze er alles aan te willen doen om zo veel mogelijk mensen over te plaatsen. “Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk meegaan. De arbeidsmarkt is zeer krap, dus het is moeilijk om nieuwe mensen te werven. Hoe meer er meegaan, hoe beter”, zegt woordvoerder Patrick de Leede.
Hoeveel mensen er oren hebben naar een plek in bijvoorbeeld Oss, weet hij niet. “Dat wordt onderzocht. Daar hebben we nu totaal geen zicht op. Deze week en volgende week voeren we de eerste gesprekken met de medewerkers hierover.”

Goede tijd voor nieuwe baan

Ook De Ridder durft dat nog niet te zeggen. “Ik kan me voorstellen dat iemand van 53 of 54, die nog een jaar of tien moet werken, denkt niet zo snel een andere baan te krijgen.”
Vooral de technische mensen hoeven zich volgens hem niet druk te maken. “Die komen ze overal tekort. Zij kunnen makkelijk dichter bij huis een baan krijgen. Maar ook voor verkopers en inkopers is het een goede tijd. Ik kan me voorstellen dat ze eerder naar de mogelijkheden kijken in de omgeving van Amersfoort of Apeldoorn, dan dat ze verhuizen.”

Onderhandelingen

Het moet volgens De Ridder ‘voldoende interessant’ zijn voor personeel van Struik om mee te verhuizen met hun huidige werkgever. “We gaan met de mensen zelf praten om erachter te komen wat de wensen van de achterban zijn. Vervolgens gaan we eind maart met de werkgever in overleg. We hebben nog wel even de tijd, want de fabriek gaat eind dit jaar of begin volgend jaar dicht.”
Voor het zover is, hopen de vakbonden met de werkgever afspraken te maken over de voorwaarden die bij een verhuizing naar Oss of Raalte komen kijken. “Medewerkers zitten met vragen: waar kom ik terecht? Hoe zit het met de arbeidsvoorwaarden? Ik ga nu met de fiets, moet ik straks dan zelf een auto aanschaffen?” Die voorwaarden worden vastgelegd in een sociaal plan.
Daarbij worden volgens De Ridder vaak de richtlijnen van het UWV gehanteerd. “Anderhalf uur enkele reis wordt heel normaal gevonden. Mensen die nu in Ede wonen, doen er 20 minuten over om in Voorthuizen te komen. Naar Oss is het 45 minuten, dus dat valt er ruim binnen.”
Het is volgens hem niet zo dat dit personeel straks gedwongen wordt om mee te verhuizen. “Als werkgever zit je ook niet te wachten om de zweep erover te leggen.”
Juridisch advies
Wat moet je doen als je werkgever wil dat je op een andere locatie gaat werken? Het Juridisch Loket geeft advies:

1. Ga niet meteen akkoord
Ook niet tijdens een gesprek, want mondelinge afspraken zijn ook geldig.

2. Check of de verandering is toegestaan
Staat er bijvoorbeeld een ‘wijzigingsbeding’ in je contract of cao? Dan zou de werkgever de locatie mogen veranderen, mits er een goede reden is.

3. Beoordeel de reden
Een goede reden voor overplaatsing is bijvoorbeeld de verhuizing van een afdeling of bedrijf. Of – zoals in het geval van Struik – de sluiting van een vestiging. Als de andere werkplek niet veel nadelen heeft, moet je meestal akkoord gaan als je een ‘redelijk voorstel’ van je werkgever krijgt. Daarbij moet rekening worden gehouden met de reistijd en je privésituatie, bijvoorbeeld als je voor jonge kinderen moet zorgen.

4. Onderhandel over de mogelijkheden
Wil je werkgever dat je verhuist? Dan kun je ook een tegenvoorstel doen. Bijvoorbeeld over een hogere reiskostenvergoeding of dat je eerder stopt om je kind op tijd van de opvang te halen. Zet de afspraken op papier.

5. Kom je er niet uit? Vraag om mediation
Een bemiddelaar probeert samen met jou en de werkgever een oplossing te vinden.

6. Ga naar de rechter
Kom je er dan nog steeds niet uit en dreigt de situatie erger te worden? Dan kun je altijd nog naar de kantonrechter. Die bekijkt de situatie en beslist of het redelijk is om mee te verhuizen.