Rivierengebied

Van 'absolute noodzaak' tot 'groen maar niet gek'; de Burenaar heeft wat te kiezen

Op veel plekken is weerstand tegen windmolens
Op veel plekken is weerstand tegen windmolens © Omroep Gelderland
LIENDEN - Komt er een energiepark met nieuwe windmolens bij Lienden? De gemeenteraad van Buren wil dat niet maar hoe ligt het na de verkiezingen? Er is wat te kiezen op dit onderwerp, blijkt uit een ondervraging van alle partijen door Omroep Gelderland en de lokale zender SRC. Al is het wel de vraag in hoeverre de gemeente nog besluit over deze plannen.

VVD: 'Democratisch besluit: geen molens'

De VVD is wat dat betreft somber gestemd. "In onze gemeenteraad is een democratisch besluit genomen om geen windmolens in het RES-bod op te nemen', laat de partij weten. 'Onze verwachting is dat de provincie en de initiatiefnemer tegen het democratisch genomen besluit in zullen gaan. Wij betreuren dat!"
De partij wil zelf niet met het energiepark aan de gang en denkt dat dat ook niet nodig is. "Als wij onze doelstelling kunnen halen zonder deze molens moet dat voldoende zijn om ons besluit overeind te houden in eventueel door de initiatiefnemer aan te spannen juridische procedures."

PCG: 'Grotere molens is een optie'

Ook PCG heeft de indruk dat de provincie de molens in Buren wil plaatsen en wil om die reden dat de gemeente wel de regie over het project houdt. "De gemeente kan dit zelf en nieuwe windmolens zijn niet aan de orde", stelt de partij. "De vier huidige molens op korte termijn vervangen voor grotere daar heeft de PCG geen problemen mee." Met dit en andere zonneprojecten, leidt het volgens de partij geen twijfel dat de gemeentelijke doelen uit het RES gehaald moeten worden. "Als dat niet lukt dan heeft de provincie recht van spreken dat is nu echter nog te vroeg."

PvdD: 'Provincie moet het overnemen'

Volgens de Partij voor de Dieren is het echter al een gepasseerd station. "Nu de gemeente zichzelf buitenspel heeft gezet is het niet meer dan logisch dat de provincie het van ons overneemt en de vergunning verleent", stellen zij. "Wij zijn voor de komst van windmolens, zowel grote als kleine. We kunnen niet zonder, wind en zon zijn complementair."

Gemeentebelangen: 'Groen maar niet gek'

"Dat energiepark komt er niet!", laat Gemeentebelangen weten. "Wij gaan alles uit de kast halen om dit te voorkomen. Bestuurlijk, politiek en juridisch." De partij vindt het regionale bod van 1,2 TWh veel te hoog. Gerelateerd aan het aantal inwoners zou een bod van 0,463 volgens hen volstaan. "Het kan toch niet de bedoeling zijn dat dit commerciële partijen aantrekt om de opgave van heel Nederland in de Betuwe te gaan realiseren?", vragen zij zich af. "We zijn groen maar niet gek."
De partij die momenteel veruit de grootste is in Buren denkt ver te kunnen komen met het inzetten op isolatie en zonnepanelen op daken. Daarbij willen de leden niet al te veel inzetten op windmolens en zonneparken omdat er later mogelijk betere technieken voorhanden zijn.

D66: 'Ambitie is nog veel te laag'

Maar wachten is geen optie voor D66. "Het onlangs verschenen IPCC rapport van de VN benadrukt de urgentie en maakt ook duidelijk dat onze ambitie eigenlijk veel te laag is", laat de partij weten. "Onze ambitie kunnen we niet realiseren met alleen zon-op-dak, hiervoor zijn ook zon-op-water, zon-op-land EN wind nodig." De fractie wil in de nieuwe raad initiatieven ontplooien om zowel kleine als grote windmolens weer op de agenda te krijgen. "Om daarbij alsnog het stuur ZELF in de handen van de gemeente en de omwonenden te leggen."

PvdA-GroenLinks: 'Energiepark is noodzakelijk'

De combinatie PvdA-GroenLinks sluit zich daarbij aan. "Het energiepark is noodzakelijk om onze bijdrage aan de klimaatdoelstellingen te realiseren", stellen zij. "Wij moeten als gemeente veel actiever worden in de energietransitie en zelf de regie nemen." Daarbij willen zij opbrengsten van zo'n energiepark inzetten voor de aanpak van energiearmoede en nieuwe klimaatinitiatieven.

CDA: 'Goede alternatieven bedenken'

Het CDA is niet tegen de komst van windmolens, maar wel tegen grote wind- en zonneparken. "Een en ander moet in goede balans zijn", laat de partij weten. "CDA Buren is op dit moment tegen de komst van energieparken." De partij ziet allerlei mogelijkheden buiten de plannen van het RES en lijkt daarvoor opnieuw naar de tekentafel te willen. "Op dit moment en in de nabije toekomst kan gemeente Buren niet geheel zelfvoorzienend zijn in duurzame energie. We willen ons niet terugtrekken maar de RES repareren daar waar nodig. We pleiten voor overleg met alle partijen, inwoners, deskundigen en provincie om met goede alternatieven te komen."

Beter Buren: 'Waterturbines en bladeles vortex'

Ook Beter Buren is van de alternatieven. "Wij zijn tegen de grote windmolens in verband met de gezondheidsschade", meldt de nieuwkomer. "En energie opwekken voor behoefte buiten onze gemeente zien wij als onnodig. Wij zien andere bronnen die zouden moeten worden toegestaan." De partij schets daarbij een futuristisch beeld: "Waterturbines in de Waal en zonnecollectoren boven wegen in combinatie met bladeles vortex naast snelwegen. Die maken gebruik van luchtverplaatsing die auto’s veroorzaken, een win-win-situatie."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met mediapartner SRC/Carolien Krouwel