Achterhoek

Jonge wolf gespot in grensgebied van de Achterhoek

Beeld uit de video van de jonge wolf.
Beeld uit de video van de jonge wolf. © Jan Elfring
VREDEN - Nabij de Achterhoeks-Duitse grens is de laatste dagen meermaals een wolf gezien. De wolf is onder meer gespot nabij het Duitse dorpje Ammeloe, een paar kilometer ten oosten van het Achterhoekse Rekken. Dat heeft de Duitse gemeente Vreden bekendgemaakt. Mogelijk gaat het om een jonge wolf.
Wolven verlaten op zijn laatst op tweejarige leeftijd de roedel waarin ze geboren zijn, om op zoek te gaan naar een eigen leefgebied en partner. Tijdens deze zoektocht leggen ze soms wel honderden kilometers per dag af. Het is daarom onbekend of het dier zich nu nog steeds in het grensgebied bevindt.

Jonge wolf ook in Haaksbergen gezien

De Duitse Münsterland Zeitung meldt dat de jonge wolf ook in Haaksbergen is gezien. Jan Elfring uit Enschede filmde de wolf bij Haaksbergen enkele seconden:
Jonge wolf gespot in grensgebied van de Achterhoek
De gemeente Vreden roept mensen die de wolf gezien hebben op, dat te melden aan het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz. Dit Landesamt zal de huidige meldingen en nieuwe waarnemingen onderzoeken.

'Wolven mijden mensen'

Het Landesamt zegt dat het onwaarschijnlijk is dat mensen die in een gebied komen waar de dieren wonen, ook werkelijk een wolf tegenkomen. "Wolven mijden mensen, maar bij jonge dieren kan het wel eens voorkomen dat hun nieuwsgierigheid het wint van hun angst."
Mochten mensen de jonge wolf toch tegenkomen, dan adviseert de Duitse instantie het volgende te doen:
  1. Probeer de wolf niet te benaderen, aan te raken of te voeren.
  2. Loop niet weg, maar wacht liever af tot de wolf zelf weggaat.
  3. Wil je de afstand tot de wolf toch groter maken, loop dan langzaam achteruit.
  4. Je kunt de wolf ook verdrijven door luid te spreken, in de handen te klappen of met de armen te zwaaien.