Rivierengebied

Tiel krijgt waarschijnlijk toch weer een bioscoop

De oude bioscoop Metro in Tiel.
De oude bioscoop Metro in Tiel.
TIEL - Het ziet ernaar uit dat Tiel toch weer een bioscoop krijgt. De gemeente heeft een intentieovereenkomst gesloten met een investeerder voor de bouw van een bioscoop met vijf of zes zalen op de locatie van de oude bibliotheek. De verwachting is dat dit binnen een half jaar leidt tot een samenwerkingsovereenkomst om de cinema daadwerkelijk te realiseren.
Het is een al lang levende wens van de gemeente om een bioscoop te openen aan de Koninginnestraat in het zogenoemde cultuurkwartier bij schouwburg Agnietenhof en kunstcentrum Zinder. Aanvankelijk werd hierover gesproken met Cinema Tiel van de oude Metro bioscoop in het centrum. Deze sloot medio 2020 de deuren om bedrijfseconomische redenen.

Luxor

Na pogingen en gesprekken met verschillende initiatiefnemers ziet exploitant Luxor samen met investeerder Dunavast nu wel heil in een nieuwe bioscoop in Tiel. Een eerste haalbaarheidsonderzoek pakt positief uit, het voornemen wordt de komende maanden verder onderzocht.
Het filmtheater zou vijf of zes zalen moeten krijgen met tussen de 400 en 800 stoelen. Dit is ook afhankelijk van het type stoel dat geplaatst wordt. Luxor denkt aan een zeer luxe, elektrisch verstelbare stoel. Daarbij moet er een restaurant in komen.

Kelder wordt uitgegraven

Het is de bedoeling om het bestaande gebouw en in ieder geval de contouren daarvan zoveel mogelijk te behouden. De grootste uitdaging ligt in het verder uitgraven van de kelder, om daar de zesde zaal te kunnen maken. Dit levert mogelijk complicaties op omdat het een interessante plek is voor de archeologie.
Als alles volgens plan verloopt zou de bioscoop in twee à drie jaar de deuren kunnen openen. Momenteel wordt de oude bibliotheek gebruikt als 'talenthouse' door het jongerenwerk van Mozaïek. Voor deze functie is nog geen permanent onderkomen.